Flickor bättre än pojkar på att läsa

Svenska barn har bästa läsförmågan enligt stor internationell studie

RELATIONER

Svenska fjärdeklassare kommer på första plats i läsförmåga. Det visar en stor internationell undersökning där 135 000 barn från 35 länder har deltagit. Studien visar också att flickor är bättre på att läsa än pojkar.

De svenska skolbarnen har bättre läsförståelse än jämnåriga från alla andra länder i undersökningen, skriver Dagens Nyheter. Nederländerna innehar andraplatsen och därefter kommer Storbritannien.

I studien framgår det att flickorna gjorde bättre ifrån sig i genomsnitt än pojkarna. Hur intresserade föräldrarna var av att läsa hade också betydelse för barnens resultat.

Undersökningen är den största som genomförts i sitt slag. I Sverige fick ungefär 6 000 fjärdeklassare från 300 skolor runt om i landet genomföra prov i läsförståelse. Skolorna valdes ut för att ge ett representativt genomsnitt för hela Sverige enligt Ann Charlotte Gunnarson, inforamtionschef på Skolverket.

Tveksamheter

Trots att Sveriges placering är bra är dagens nioåringar sämre på att läsa än de var för tolv år sedan. Dessutom finns andra undersökningar där Sverige inte intar förstaplatsen. I en tidigare studie fick bland annat Japan, Australien och Finland bättre resultat. Inget av de länderna är med i den här undersökningen.

Så här bra är vi på att läsa – hela listan

Lotta Zachrisson