Världens äldsta mamma?

Indiska Satyabhama fick en son vid 65 års ålder

RELATIONER

En nybliven mamma i Indien påstår sig vara världens äldsta kvinna som nånsin har fött barn, 65 år gammal.

Satyabhama Mahapatra har varit gift i 50 år, men barnlös. Nu har hon fått en frisk pojke med kejsarsnitt efter konstgjord befruktning.

Läkare vid fertilitetskliniken, där pojken föddes, var till en början motvilliga till att genomföra behandlingen på grund av kvinnans ålder. Hon och hennes man, Krishnachandra, 68, lyckades emellertid övertyga dem.

Experter ska nu undersöka Satyabhama för att försöka bevisa att hon verkligen är 65 år. Som många andra indier bosatta på landsbygden saknar hon födelsebevis, men hon hävdar att hon är född 1938.

Om hennes ålder går att fastställa till 65, slår hon det förra rekordet för äldsta kvinna att föda barn, med flera år. Fram till nu innehas rekordet av en italiensk kvinna som1994 fick barn vid 63 års ålder.

Skam att vara barnlös

Både mamma och son sägs må bra och vilar nu ut på Ashoka Super Speciality Hospital i Raipur. Pojken har fått namnet Ashok efter sjukhuset.

– Jag är upprymd. Äntligen har lyckan kommit in i mitt liv, säger Satyabhama till Times Online.

Klinikens gynekolog och fertilitetsexpert, Suresh Agarwal, ville först inte genomföra den konstgjorda befruktningen eftersom han inte trodde att behandlingen skulle lyckas. Till slut lyckades paret övertala honom när de hittade en egen äggdonator, deras 26-åriga brorsdotter Veenarani. Äggen befruktades med spermier från Veenaranis make.

En anledning till att paret så desperat ville ha barn är att det i Indien kan ses som en skam att inte ha någon avkomma. Enligt Hindu hamnar den som dör barnlös under en evig förbannelse. Om de nyblivna föräldrarna skulle dö innan pojken nått vuxen ålder har brorsdottern och hennes man gått med på att bli fosterföräldrar.

Lotta Zachrisson