”Livsfarligt att bli mamma vid 58”

Svensk läkare till attack mot mormors-graviditeter

SVENSKA REKORDMORSAN Samiras tvillingfödsel i en ålder då andra blir far- eller morföräldrar har väckt en enorm uppmärksamhet både i Sverige och i Israel. – Jag förstår inte det. Vad har min ålder med saken att göra? Jag känner mig som 25, sa Samira Elias när hon uppvaktades av Aftonbladet.
RELATIONER

Hon borde vara deras mormor – men hon är deras mamma.

För en månad sedan födde svenska Samira Elias, 58, tvillingarna Solveigh och Elias efter behandling på Cypern.

I Sverige hade hon varit för gammal.

– Det är omdömeslöst – och livsfarligt, både för mamman och barnet, säger K G Nygren, specialist på provrörsbefruktningar.

Hur gammal KAN en mamma vara? Hur gammal FÅR en mamma vara? Hur gammal BÖR en mamma vara?

Med tekniken har gränsen flyttats framåt – och gjort tidigare omöjliga graviditeter möjliga. Naturens egen gräns betyder inte längre att det inte går att bli mamma – men var går då gränsen? Och vem bestämmer den?

Samira Elias, 58, från Karlskoga, är i dag Sveriges äldsta mamma.

Efter tre försök med provrörsbefruktning på en klinik i Larnaca på Cypern födde hon tvillingar på sjukhuset i Israel. Graviditeten var svår och barnen förlöstes med kejsarsnitt två månader för tidigt.

Nu har hon tagit förtida pension från sitt lärarjobb för att ägna all tid åt sina små.

– Jag har väntat hela mitt liv på det här. Jag är världens lyckligaste kvinna, säger Samira Elias.

Äldsta mamman i världen är indiskan Satyabhama Mahapatra som häromdagen – 65 år gammal – födde en son på tre kilo.

Hon är lika lycklig hon – men mormor-mammornas graviditeter väcker flera frågor.

”Det är korkat”

En man kan bli pappa när han är 70 år, även om det ovanligt – men kan en kvinna bli mamma när hon har passerat 55 eller till och med 60 år?

– Det är utomordentligt olämpligt, korkat, omdömeslöst, förfärligt och upprörande eller vad du vill. Vid 58 år är det stor risk att mamman – eller barnet – dör. Det är obegripligt att man gör det, säger K G Nygren, docent vid Sophiahemmet i Stockholm och expert på provrörsbefruktningar.

Den teoretiska gränsen för en kvinna att bli gravid på naturlig väg går kring 50 år, men i praktiken tar den naturliga fruktsamheten slut redan före 45 år, även om det finns en och annan kvinna som får barn när de är något eller några år äldre än så. Sedan tar äggen slut.

Äggdonation, som är en förutsättning för att kvinnan ska kunna få barn efter klimakteriet, är sedan årsskiftet tillåtet i Sverige, även om verksamheten, som bara får utföras vid universitetssjukhusen, ännu inte har kommit igång.

Någon högsta tillåtna ålder för att genomgå behandling i Sverige finns inte inskriven i lagen – det är inte tilllåtet.

I Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd står istället att kvinnan inte bör ha ”kommit in i den ålder då fertiliteten normalt anses vara i starkt avtagande”.

– I dag är det upp till läkaren att bestämma, men vi kan inte ha olika åldersgränser på olika ställen i Sverige. Därför försöker vi som jobbar med det här att snacka ihop oss om en gräns. Över den gränsen behandlar vi inte. Då säger vi nej.

– I praktiken kommer gränsen för äggdonation att ligga omkring 46, 47 år. Vid vanlig behandling går gränsen vid drygt 40, efter det går det inte att behandla, om man inte gör äggdonation.

Risk för att barnet dör

Att gränsen för äggdonation kommer att gå strax över 45 år eller åtminstone under 50 år har, enligt K G Nygren, flera skäl:

Medicinska skäl – först och främst.

– Det är farligt. Över den åldern ökar risken för komplikationer för mamman i betydande grad. Att moderkakan ska lossna, högt blodtryck, havandeskapsförgiftning eller att barnet dör i livmodern.

Psykosociala skäl.

– Frågan är om det är lämpligt att bli förälder när man är så gammal. Men det behöver vi egentligen inte ta ställning till, eftersom vi av medicinska skäl inte vill behandla längre upp i åldrarna, säger K G Nygren.

I socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd läggs stor vikt vid barnets bästa.

– Barnet ska ha en rimlig chans att ha bägge föräldrarna i livet upp till vuxen ålder, säger Lottie Skjöldebrand Sparre, överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus, som har varit med och arbetat fram föreskrifterna.

Gräns vid 55 år

Även för män finns därför en rekommenderad gräns – den går vid cirka 55 år. I Socialstyrelsens föreskrifter står att ”mannen bör inte vara äldre än att han bedöms fullt ut kunna ta del i föräldraskapet under ett barns hela uppväxt”. Innan en behandling kan bli aktuell måste föräldrarna av de här skälen genomgå både en omfattande hälsoundersökning och en psykosocial lämplighetsprövning. Varken K G Nygren eller Lottie Skjöldebrand Sparre tror att det i framtiden kommer att bli möjligt för svenska kvinnor i 55–60-årsåldern eller äldre att föda barn genom äggdonation i Sverige.

– Nej, det tror jag inte. Det är ett misstag. Ingen som jag känner inom professionen skulle tycka att det var en bra idé, säger K G Nygren.

– Man kan ju fundera över varför naturen själv satte en gräns, säger Lottie Skjöldebrand Sparre.

Äggdonation tillåtet i Sverige från årsskiftet

Kerstin Nilsson