Kvinnorna som fick barn efter 50

Äldsta svenska mamman

RELATIONER

Mamma vid 58 år. Svenska Samira Elias, 58, från Karlskoga, födde i början av mars tvillingar på ett sjukhus i Israel efter fertilitetsbehandling och provrörsbefruktning på Cypern. Graviditeten var svår och barnen, Solveigh och Elias, föddes två månader för tidigt med hjälp av kejsarsnitt. Samira Elias såg som sin enda chans att bli mamma att själv bekosta och genomgå behandling på Cypern. ”I Sverige anses jag för gammal för att ha barn”, säger Samira. Hon har svårt att förstå den stora uppmärksamheten kring sin person som nybliven mamma. ”Vad har min ålder med saken att göra? Jag känner mig som 25”, säger Samira.

Äldsta mamman i världen

Mamma vid 65 år. Indiskan Satyabhama Mahapatra, 65, som är gift med en lärare i Orissa, födde häromdagen en son på tre kilo med hjälp av kejsarsnitt på ett sjukhus i östra Indien. Därmed är hon den äldsta kvinna i världen som fått barn. Hennes systerdotter donerade äggen som gjorde graviditeten möjlig. Läkarna avrådde paret att genomgå behandlingen, men makarna ville inte missa denna ”sista chans”, enligt tidningen Times of India.

Hon vill gärna ha ett barn till

Mamma vid 63 år. Italienskan Rosanna della Corte födde 1994 sonen Riccardo efter äggdonation och provrörsbefruktning hos den omstridde italienske läkaren Severino Antinori. Rosannas man Mauro var 64 år och tillsammans beslöt de att skaffa barn igen sedan deras då 18-årige son, som också hette Riccardo, omkommit i en motorcykelolycka 1961. ”Jag är världens lyckligaste mamma", säger Rosanna della Corte, som gärna vill föda ännu ett barn, en lillasyster till Riccardo II.

Ägget donerat – sperma från brodern

Mamma vid 62 år. Fransyskan Jeanine Salomone, 62, födde 2001 sonen Benôit-David efter provrörsbefruktning. Tillsammans med sin bror, Robert Salomone, 52, åkte hon till USA och köpte en annan kvinnas ägg. Två ägg befruktades med broderns sperma – det andra barnet, en flicka, föddes av en surrogatmamma. I dag lever de båda barnen Benôit-David och Marie-Cécile som tvillingar i sydfranska Draguignan. Totalt kostade det 700 000 kronor. ”Jag är rädd att de en dag kommer att skämmas för mig: för deras skull skulle jag vilja se yngre ut”, säger Jeanine Salomone.

Ägget donerat – sperma från brodern

Mamma vid 62 år. Italienskan Liliana Cantadori var 62 år när hon 1992 födde sonen Andrea, efter äggdonation och provrörsbefruktning. Hennes make, sjukhusvaktmästaren Orlando, är genetisk pappa till sonen. En anonym kvinna skänkte äggen som befruktades med Orlandos sperma och sattes in i Lilianas livmoder. Liliana hade tidigare fått två missfall och hon fick hormonbehandling när hon fyllde 40 för att uppskjuta klimakteriet. För att få behandling ljög hon om sin ålder. ”Om vi inte dör i förtid så kommer jag att vara 71 år och Liliana 81 år när han fyller 20”, säger pappa Orlando.

Två mammor var 52 år

Så gammal var mamman i genomsnitt vid första barnet