Vivi-Ann: ”I början var det jättejobbigt”

RELATIONER

Att vara ifrån sina barn har varit både bra och

dåligt. När Vivi-Ann blev helgmamma började hon plugga och startade en hemsida. Nackdelen är ensamheten och mindre insyn i barnens liv.

Foto: Micke Sörensen
”Om folk har en konstig attityd mot dig: prata med dem och försök få dem att förstå att det inte är någonting konstigt med att vara helgmamma”, säger Vivi-Ann.

Efter skilsmässan från sin man för fyra år sedan tog Vivi-Ann med sig sina två äldsta barn Jeanine och Adrian och flyttade till en lägenhet bara 5 minuter därifrån. Yngste sonen Aleksander, som då var 2 år, fick stanna kvar hos sin pappa.

– Jag tyckte att det var lite egoistiskt att ta med alla tre barnen, så vi kom överens om att jag skulle ha Aleksander på helgerna.

När Jeanine och Adrian flyttade till sin gemensamma pappa blev Vivi-Ann plötsligt ensam.

– I början var det jättejobbigt, men det positiva med att bli helgmamma var att jag kunde börja plugga. Jag läste in gymnasiet och sedan engelska på universitetet.

Saknar insyn i skolan

När Vivi-Ann blev helgmamma startade hon en hemsida som hon kallar just ”Helgmammornas hemsida”.

– Många som skriver till mig tycker att de ofta blir ifrågasatta. Det finns personer som automatiskt tror att dessa kvinnor har missbruksproblem eller annat.

Hösten 2002 flyttade Adrian tillbaka till sin mamma, så nu är hon återigen helgmamma åt två av barnen. Hon är noga med att inte bara göra en massa roliga saker bara för att de inte är där så ofta.

– Jag vill att de får en vardag hos mig. Då vet jag också att de kommer för min skull.

För Vivi-Ann är det mest negativa med att vara helgmamma att hon inte har så stor insyn i barnens liv med skola och kompisar. Sedan kan hon känna sig lite ensam ibland. Vissa utomstående säger att de aldrig skulle göra så här mot sina barn.

– Jag försöker förklara och tala om att jag faktiskt inte är en dålig mamma för det. Jag försöker se till deras bästa istället för att tänka på vad jag vill.

Vivi-Ann Stubergh Fjeld

9 råd för dig som är mamma på deltid

ARTIKELN HANDLAR OM