”Vi älskar inte längre för att vi älskar varandra”

Susanne, 27: Nu väntar jag på att mensen INTE ska komma

RELATIONER

De var redo - stabilt förhållande, fasta jobb och vänner som redan satt igång.

Susanne, 27 och Anders, 29 bestämde sig för att skaffa barn. Men månaderna gick och barnet kom inte.

Två och ett halvt år senare har Susanne just påbörjat sin första hormonbehandling.

- Nu väntar jag på att mensen inte ska komma. Men jag försöker att inte hoppas för mycket. Varje gång det misslyckas är en sådan besvikelse.

Det tog ett år innan Susanne började bli misstänksam. Efter en vanlig gyn-undersökning remitterades både hon och Anders till en kvinnoklinik för utredning. Samtidigt växte insikten om att de kanske inte skulle kunna få barn på naturlig väg.

- Den här perioden var jättejobbig. Jag tänkte på det hela tiden, berättar Susanne. Vi älskade inte längre för att vi älskade varandra. Istället älskade vi för att göra barn.

Varken Anders eller Susannes prov var onormala och de har fortfarande inte hittat någon orsak till barnlösheten.

Sedan Susanne började med hormonbehandlingen handlar livet om tajming och väntan. När hormonsprutan injicerats måste befruktningen ske i exakt rätt tidpunkt.

– Vi fick ställa klockan och gå upp mitt i natten. Det är ju inte så romantiskt direkt, men det är ändå värt det, säger Susanne.

Hela livet har förändrats

Under den här tiden har Susannes och Anders liv förändrats totalt. Men de har valt att bara berätta för ett fåtal vänner och anhöriga vad de går igenom.

- Man vill inte att hela världen ska veta att man inte kan få barn. Man orkar inte förklara.

Samtidigt påverkas det mesta i vardagen och det kan vara svårt att hålla alla bollar i luften.

- Jag har ljugit så mycket , berättar Susanne. På jobbet måste jag hela tiden försöka komma på ursäkter när jag ska till sjukhuset .

Även det sociala livet har blivit lidande. Många i bekantskapskretsen har redan barn. Något som Susanne ibland tycker är jobbigt.

- Tyvärr har det blivit så att vi inte umgås med dem lika mycket. Man känner sig utanför.

Ser ljust på framtiden

Trots allt ser Susanne och Anders ljust på framtiden. Fungerar inte hormoner försöker de med provrörsbefruktning. Men Susanne berättar att deras inställning till barn har förändrats.

- Förut hade jag inte ens tänkt tanken att jag inte skulle kunna bli gravid. Vi brukade säga att ”vi ska skaffa barn”, som om det vore självklart. Nu förtiden säger vi ”om vi får barn”.

Fotnot: Susanne och Anders heter egentligen något annat.

Läs mer om barnlöshet

Jenny Lindblom ([email protected])