Nallen som håller reda på barnen

”Babywatch” – den nya barnvakten

RELATIONER

Är du rädd för att dina barn ska gå för nära stora vägar eller vistas på farliga platser? Snart kan en GPS-mottagare och en mobiltelefon fungera som barnvakt.

Inom kort lanserar den norska mobiltelefonoperatören Chess en ny tjänst, ”Babywatch”, som ska hålla reda på barnen. En GPS-mottagare sys in i barnens ytterplagg eller fästs på skärpet. Föräldrarna kan sedan ladda ner kartreferenser över närområdet från internet. Koordinaterna för det område man inte vill att barnen ska vistas på trycks in på GPS:en.

– Kartorna du hämtar på nätet har en precision på tre till fem meter. Det är ett perfekt system för familjer som bor vid farliga vägar eller har egendomar som gränsar till vatten, säger Idar Vollvik, administrativ direktör på Chess Communication till VG.

Om barnet, som bär på sändaren, går över gränsen till det förbjudna området får föräldrarna ett samtal eller SMS till sina mobiltelefoner. Barnet själv kan också få ett meddelande om att det vistas på fel ställe. Sändaren fungerar så att en signal automatiskt sänds ut om den kommer i kontakt med vatten.

– Du kan gott kalla det för en förlängd barnvakt, säger Vollvik.

Lotta Zachrisson