Folsyra minskar risken för cancer hos barn

Leukemi vanligare om mamman äter för lite folsyra under graviditeten

RELATIONER

Risken att ett barn ska få leukemi minskar markant om mamman har fått i sig mycket folsyra under graviditeten.

Foto: Lars Ottosson
Grönsaker som broccoli är en bra källa till B-vitaminet folsyra.

Tidigare har det konstaterats att låga nivåer av B-vitaminet folsyra ökar risken för missfall samt ryggmärgsbråck hos barnet. Orsaken är att brist på vitaminet ger upphov till skadad DNA hos fostren. Forskare vet sedan tidigare att DNA-fel som uppstått före födseln kan orsaka vissa former av barncancer.

Institutet för cancerforskning i Storbritannien undersökte om mängden folsyra på något sätt påverkade om barnen senare utvecklade leukemi. Forskarna tittade på ett enzym som bryter ner folsyra så att nivåerna blir lägre. 253 barn som fått diagnosen leukemi mellan 1992 till 1998 jämfördes med friska barn. Det visade sig att de som hade enzymen som bröt ner folsyra löpte mycket större risk att få leukemi än de andra barnen.

– Upptäckten att skadad DNA kan minskas med tillägg av folsyra under graviditeten är mycket spännande och kan hjälpa till att minska antalet fall av den hemska sjukdomen leukemi hos barn, säger Dr David Grant, vetenskapsledare på Leukaemia Research Fund som finansierade undersökningen.

En liknande australiensk undersökning visade att risken att barn utvecklade leukemi nästan halverades om mammorna hade ätit folsyra under graviditeten

Kvinnor uppmanas i dag att ta tillskott av folsyra när de försöker bli med barn samt under graviditetens tre första månader. Folsyra finns naturligt i spenat, champinjoner och broccoli.

Lotta Zachrisson