Barnvakt? Glöm det - mormor lever livet

Birgitta träffar barnbarnen - när hon har tid

1 av 3 | Foto: björn lindahl
på gymet Glöm korsord och hembakta bullar. Birgitta Stubbing känner inte igen sig i den stereotypa bilden av en mormor. Hon jobbar, tränar, reser och tar igen allt som hon inte kunde göra förr – när hon själv var småbarnsmamma.
RELATIONER

Birgitta Stubbing skulle aldrig lämna återbud till en middag bara för att passa något av de sju barnbarnen.

Vid 50 ville Birgitta Stubbing ta igen allt hon missat när hon själv var förälder.

Snart 70 år gammal vill hon fortfarande inte slå av på takten.

På modellkontoret på Kungsholmen i Stockholm en trappa ner förbereds en modevisning och fotografer och reklamfolk kommer och går. Modellen Birgitta Stubbing lät dottern Ylva ta över företaget för några år sedan, men Birgitta Stubbing arbetar fortfarande och är den äldsta modellen i agenturen. Och hon har inga planer på att trappa ner:

- Jag tycker att det är roligt att träffa folk och jag gillar aktivitet, säger Birgitta Stubbing.

Reser och tränar

Förutom modelljobbet är hon aktiv i 1,6 miljoner-klubben, en förening för kvinnor över 50, där hon är med och arbetar på seminarier. Hon reser ofta, har en stor umgängeskrets och tränar gympa några gånger i veckan. Som ung utbildade hon sig till tandsköterska, men arbetet som modell och senare modellmamma tog över. Inkomsterna var ojämna och periodvis var det mycket att göra.

- Jag hade inte råd att tacka nej till jobb, berättar Birgitta Stubbing.

Vid tjugo fick hon barn, men hennes mamma blev dålig tre år efter första barnet. Birgitta löste barnpassning med två kvinnliga bekanta - daghem fanns knappt. Det gick att pussla ihop vardagen.

Fick stroke

Sedan barnen vuxit upp och lämnat hemmet, har livet fortsatt i samma takt, trots en mindre stroke vid 51 som påminde henne om att hon inte var odödlig. Men hon gav sig ut i livet igen: tre veckor senare gick hon mannekäng.

- När jag fyllt 50 började jag att ta igen det jag inte kunde göra förr, att resa till exempel.

Birgittas barn har löst barnpassning på annat håll, på samma sätt som Birgitta gjort en gång. De gånger Birgitta är med barnbarnen har det planerats in i god tid, ofta två veckor i förväg:

- Jag hjälper till när jag kan, men jag skulle aldrig ställa in en middag för att passa barnen.

Bilden av mormor eller farmor som en stillsam dam som löser korsord eller bakar bullar känner hon inte igen sig i:

- Alla kvinnor över 50 har inte inkontinensskydd och alla pratar inte om sina barn och barnbarn.

När hon får tid att umgås med barnbarnen försöker hon att hitta på saker:

- När vi väl träffas tycker jag att vi har himla roligt.

Mejla

Enkät

Farfar är i Spanien och spelar golf och mormor har precis gift om sig. Bilden av mor- och farföräldrar som pensionärer med all tid i världen är på väg att försvinna. In träder yrkesarbetande farmor och morfar med målet att förverkliga sina drömmar. Drömmar som sträcker sig längre än till att baka bullar och läsa sagor för barnbarnen. Dagens unga föräldrar kan inte kallt räkna med att farmor och morfar ställer upp och tar hand om barnen. Har den äldre generationen rätt till sin frihet? Eller handlar det om ren och skär egoism?

Viveca Bladh