Bantning före befruktning kan vara fara för barnet

Riskerar födas för tidigt

RELATIONER

Nya forskarrön avråder från att banta strax före graviditeten. Redan måttlig undernäring en tid före befruktningen och tiden runt den kan vara en förklaring till för tidigt födsel.

För tidig födsel är ett växande problem i den rika västvärlden och den främsta orsaken till sjukdomar och död vid tiden runt födseln, skriver forskarna i det senaste numret av tidskriften Science som refereras av Göteborgs-Posten.

Forskargruppen från Kanada, Australien och Nya Zeeland har gjort studier på ett 40-tal får. Hälften av dem fick 60 dagar före befruktning och ytterligare 30 dagar efter befruktningen en diet som gjorde att de i snitt gick ner 15 procent, en minskning som betraktas som måttlig för får. Under resten av graviditeten fick de äta som mycket de ville.

Andra gruppen var kontrollgrupp och åt fullgod kost hela tiden.

I dietgruppen av får föddes deras lamm signifikant tidigare än kontrollgruppen, i snitt en vecka för tidigt. Detta trots att de ätit full kost under större delen av graviditeten som hos får är cirka 150 dagar.

Forskarna kunde konstatera att fostren hos dietfåren tidigt började producera hormonet kortisol som stimulerar själva födelseprocessen.

Det tycks vara så att signaler från den undernärda mamman vid tiden för befruktningen får följder av för hormonproduktionen hos deras lamm sent i graviditeten, skriver tidningen.

- Trots att vi återinförde adekvat näringstillförsel under graviditeten, kunde vi se en effekt på fostret månader efter ''svältkosten'' upphört, säger Frank Bloomfield, en av forskarna.

En annan av forskarna, John Challis, relaterar resultaten till det växande problemet med för tidiga födslar i västvärlden i dag.

- Kvinnor behöver tänka på att äta rätt redan innan de vet att de är gravida. En fullgod diet efter befruktningen kanske inte kompenserar bristerna före. Så banta inte innan du tänker blir gravid. Det kanske kan leda till att barnet föds för tidigt, säger Challis.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM