Forskare varnar: ”Barn borde undvika att prata i mobil”

RELATIONER

Många barn och ungdomar använder mobiltelefoner i dag. Nu går forskare ut och varnar för farorna. Att det inte finns ett bevisat samband mellan mobiler och cancer betyder inte att de är ofarliga, hävdar neurokirurgen Leif G Salford.

– Det här är världens största biologiska experiment, säger han till Sydsvenskan.

Förra året såldes 2,3 miljoner mobiler i Sverige, många av dem till ungdomar.

– Jag anser att alla, och i synnerhet barn, ska prata så lite som möjligt, helst med hands-free och gärna stänga av mobilen mellan samtalen, säger Leif G Salford.

Förra året rapporterade Statens strålskyddsinstitut, SSI, att det inte finns några vetenskapliga bevis för att mobilpratande orsakar cancer. Forskargruppen från Lund, där Salford ingår, visade nyligen i en studie att mobiltelefoner dödar hjärnceller hos råttor. Att resultatet skulle gälla människor är inte säkert, men det kan vara så, säger Leif G Salford.

Unga känsligare

Upptäckten har inte lett till någon reaktion hos svenska myndigheter, ett faktum som inte kommer som en överraskning för forskarna. De hävdar att miljarder kronor satsas på utbyggnaden av basstationer medan mycket små summor går till forskning om hur användandet påverkar hälsan.

Lundaforskarna efterlyser nu riktlinjer för mobiltelefonanvändande. I Tyskland rekommenderar motsvarigheten till SSI att mobiltelefoner bara används med hands-free. I rekommendationstexten står att unga personer vars hjärnor håller på att utvecklas är extra känsliga. Dessutom är barns skallar tunnare än vuxnas och därför kan strålningen lättare nå hjärnan.

Lotta Zachrisson