Vaccin mot graviditet

Ny preventivmetod ska testas – mindre bieffekter än p-piller och spiral

RELATIONER

WHO kommer att finansiera försök med ett graviditetsvaccin. Testerna ska utföras på Kvinnokliniken på Karolinska sjukhuset. Professor Marc Bygdeman, som är ansvarig för studien hoppas att testerna kan komma i gång så fort som möjligt.

Foto: Rolf Petterson
Marc Bygdeman.

– Vi väntar på Läkemedelsverkets godkännande och hoppas vi kan komma i gång redan i höst, säger Marc Bygdeman.

Vaccinet bildar antikroppar mot graviditetshormonet HCG och får det att sluta fungera. Hormonet behövs för att det befruktade ägget ska kunna fastna på livmoderväggen.

– Normalt fastnar bara 50 procent av alla befruktade ägg så vi tar efter en naturlig funktion hos kroppen, säger Bygdeman.

När nivån av antikroppar som bildas sjunker kan kvinnan bli gravid igen.

– Man kan modifiera vaccinet så att verkningstiden blir olika, men vi räknar med ungefär ett år, säger Bygdeman.

Ingen ökad risk för blodpropp

Eftersom vaccinet verkar under så lång tid passar det bäst för kvinnor som inte vill ha fler barn eller som vet att de inte vill skaffa barn inom de närmsta två åren.

– Om vi räknar med en säker effekt på ett år kan det verka i 1,5 år för vissa, förklarar Marc Bygdeman.

Skillnaden mellan vaccinet och andra preventivmetoder är att bieffekterna uteblir.

– Förhoppningarna är att det inte ska finnas några risker att få blodpropp och bröstcancer som östrogenet i p-piller kan orsaka. Vaccinet ska inte heller ge oregelbundna eller kraftiga blödningar som man kan få av spiral, säger Marc Bygdeman.

Några nackdelar känner han inte till.

– Men vi kommer att göra miljoner tester, tillägger han.

På marknaden om 5-10 år

Testerna som påbörjas i höst är första steget. Kvinnor som redan är sterila kommer att få en spruta med vaccinet och nivåerna av antikroppar de bildar kommer att mätas.

– Vi vill inte riskera att kvinnor blir gravida om de inte vill bara för att vi är osäkra på vilken dos som ger rätt skydd. Därför använder vi sterila kvinnor, säger Bygdeman.

Om testerna är lyckade kan försök med kvinnor som kan bli gravida inledas. Om allt går som det ska kan vaccinet finnas ute om fem till tio år.

Lotta Zachrisson