”Jag berättade för barnen att jag är lesbisk”

Fyrabarns-mamman Agneta ”kom ut” när äktenskapet sprack

1 av 3 | Foto: kai rehn
bor i skogen I dag lever Agneta Dynesius ihop med Gunilla Haanpää i ett hus i de småländska skogarna. Tidigare var Agneta gift med en man som hon har fyra barn med.
RELATIONER

GISLAVED

Agneta Dynesius, 39, tvekade aldrig att berätta för sina söner om att hon var lesbisk efter att hon skildes från barnens far.

- Jag frågade min äldste om han visste vad bög var, säger Agneta.

Sedan berättade hon att hon tycker om kvinnor.

Agneta Dynesius var i tonåren när hon förstod att hon var homosexuell. Hon blev kär i flickor. Men hon vågade aldrig berätta om det.

Hon mådde dåligt och gick i terapi.

Så småningom gifte hon sig med en man, de bosatte sig utanför Gislaved i Småland och skaffade barn.

Samlade i köket

- Det var bra så länge det varade, men vi växte ifrån varandra, säger Agneta.

I slutet av äktenskapet började Agneta låna böcker om homosexualitet. Hon la dem på nattduksbordet i ett försök att få maken att undra.

Böckerna hade ingen inverkan, men de gav henne styrka att "komma ut" för sina fyra barn. Det äldsta barnet var då nio år, det yngsta tre år, när Agneta samlade dem i köket en dag och berättade.

- Jag ville att de som står mig närmast skulle få reda på det genom mig, inte genom någon kompis eller någon i skolan. Den dagen man träffar någon och blir kär så vill man ju berätta. Det är något som bubblar i kroppen.

Hon började att fråga den äldste sonen om han visste vad bög var:

- Han sa: ”Det är två killar som knullar” och när jag frågade om vad en lesbisk kvinna är sa han: "Det är två tjejer som tycker om varandra."

Agneta frågade om han tyckte att det var fel att två tjejer tyckte om varandra och det tyckte han inte.

Fick stöd på jobbet

Agneta arbetar som lärare och tack vare stödet från rektor och de anställda på skolan stötte hon inte på några större problem när första flickvännen flyttade in.

- Jag har nog haft det väldigt lindrigt. Det gick ju bra med mina barn, på jobbet och även med mannen jag varit gift med.

I dag lever Agneta ihop med Gunilla Haanpää, 40, i ett hus i de småländska skogarna. För de två yngsta barnen, som har växt upp med två kvinnor hemma, har det varit annorlunda jämfört med de äldre barnen.

När Agneta en dag berättade att tv skulle komma hem till dem för att intervjua henne om homosexualitet blev yngsta sonen väldigt förvånad:

- "Är du homosexuell?" frågade han. Han är ju infödd i det här och har inte tänkt på det, säger Agneta.

"Positivt för barnen"

Han hade hört hur ordet använts negativt men aldrig satt samman "homosexuell" med sin familj, och Agneta tror inte att hennes barns situation förändrats till det sämre för att hon "kommit ut":

- Jag tror att barnen har påverkats positivt. De har fått en bättre kvinnosyn eftersom de vuxit upp med en kvinna som klarar sig själv.

- Och jag tror att de har fått större förståelse för att det går att leva i olika slags familjer.

40 000 har förälder som homosexuell

Så många som 40 000 barn i Sverige kan ha vuxit upp med en förälder som är homo- eller bisexuell, enligt Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL. – Eftersom fler och fler ”kommer ut” så blir det vanligare att ta steget att berätta för sina barn, säger Maria Ahlsdotter, kurator på RFSL. Agneta Dynesius äldsta son var nio när hon berättade att hon blev kär i kvinnor. Aftonbladet tar i dag upp hur det är att "komma ut" för sina barn.

Viveca Bladh