Det var en gång ett litet troll...

Sagor är bättre än tv för barnens sömn

1 av 2 | Foto: HANNA TELEMAN
FÄRRE FÖRÄLDRAR NATTAR Dagens barn får inte sova så mycket som de behöver. Farmför allt så saknar de fasta läggtider och rutiner. Många barn får lägga sig själva och blir inte nattade av sina föräldrar.
RELATIONER

LONDON

Dagens barn sover för lite.

Två tredjedelar av alla barn får för lite sömn.

Den främsta anledningen är att många föräldrar inte längre läser godnattsagor.

För lite sömn är en hälsorisk, särskilt för barn som växer och utvecklas och behöver mer sömn än vuxna.

Men dagens barn får inte sova så mycket som de behöver.

Enligt en ny brittisk undersökning sover två av tre barn för lite. När de når sjuårsåldern har de missat 4 500 timmars sömn.

Ett av åtta barn sover till och med mindre än det rekommenderade sömnbehovet för vuxna. För barn där båda föräldrarna jobbar kvällstid gäller det var fjärde barn.

Den främsta anledningen är ändrade sovvanor.

Nattar inte barnen

Färre föräldrar "nattar" sina barn. Barnen saknar fasta läggtider och rutiner. Enligt forskarna har barnen svårare att somna om de inte får en lugn stund med en förälder och en godnattsaga. I stället får många barn lägga sig själva. Många somnar framför tv:n, videon eller datorn. Men att titta på en film ger inte samma goda nedvarvning som när mamma eller pappa läser en saga. En av tio föräldrar i studien hade aldrig läst en godnattsaga för sitt barn.

Flertalet föräldrar höll med om att deras barn sov för lite, men 60 procent visste inte hur mycket deras barn sov.

Professor Jim Horne, Loughboroughs universitet, säger till tidningen The Independent att sovrummet måste vara en viloplats.

- Saker som dator och tv på rummet håller barnen vakna. Kroniskt trötta barn blir kroniskt trötta vuxna och kan få svårt att hantera stress.

Så mycket ska barnen sova

Ålder Dagsömn Nattsömn

Jennifer Wegerup

ARTIKELN HANDLAR OM