Barn sover för lite

Ny studie: Sömnbrist kan hämma barnens utveckling

RELATIONER

Två tredjedelar av alla barn i Storbritannien får inte tillräckligt med sömn. Vid sjuårsdagen kan de ha förlorat så mycket som 4500 timmar, avslöjar en ny studie där 500 föräldrar har deltagit.

Trots att de flesta föräldrarna håller med om att sömnbrist påverkar barnens prestationsförmåga och beteende vet bara var tredje hur mycket sömn barnen behöver.

Undersökningen visar också att det blir vanligare att barnen somnar framför tv:n eller dataspelet. Var tionde förälder erkänner att de aldrig har läst en godnattsaga för barnen.

Lika viktigt som kost och motion

– Sovrum har förvandlats från ställen för vila till ställen där det finns många saker som håller barnen vakna, som datorer och tv-apparater, säger professor Jim Horne, sömnbristexpert på Loughborough universitet, till nyhetssajten Ananova.

– Jag skulle aldrig tillåta ett barn att ha tv eller dator på rummet, eller åtminstone ha hårda regler för hur mycket apparaterna får användas, säger han.

Allt fler bevis tyder på att tillräckligt med sömn är lika viktigt för barns utveckling som kost och motion. Bland annat ser forskare ett samband mellan sömnbrist och skolrelaterade problem som ADHD.

Läs mer om barn och sömn:

Lotta Zachrisson