Läsarna: Det är toppen att vara mamma i Sverige!

RELATIONER

Enligt Rädda barnen i USA är Sverige världens bästa mammaland. Här har vi lång föräldraledighet, fungerande mödravård, låg spädbarnsdödlighet och bra utbildningsmöjligheter. Både mammor och barn mår bäst i Sverige, enligt rapporten.

Aftonbladet frågade läsarna: Vad tycker du om att vara mamma i Sverige?

– Kanon, tyckte de flesta.

Men att vara ensamstående är kämpigt. Och många vill kunna vara hemma längre med barnet.

Här följer läsarnas röster.

Jag tycker att ensamstående mammors situation skulle belysas mer. Jag har varit helt ensam med mitt barn sedan han var 3 månader (nu är han 15 år) och man får nästan bara kämpa hela tiden.

Dessutom är det jättejobbigt att alltid behöva klara av allting ensam - i såväl positiva som negativa situationer har man inte någon att dela det med.

Min räddning har varit min mamma som ställt upp enormt mycket sedan min son var liten. Utan henne hade det aldrig gått - man orkar helt enkelt inte vara en helt ensam förälder, det är för tungt.

Tack och lov har jag en jättehärlig son som är duktig i skolan, sköter sig och är världens goaste kille!

Ulrica Lorang

Det bästa är att det finns föräldradagar, öppna förskolor, lekparker och fri vård.

Heidi

Bäst: föräldrarledighetens flexibilitet. Fri sjukvård.

Sämst: att man som mamma inte har råd att vara hemmamamma utan måste låta dagis fostra/passa barnen. Att vara hemma 50% skulle vara perfekt.

Carina

Att överhuvudtaget få vara mamma!

Vi får betalt att vara hemma och ta hand om våra småttingar, utan att riskera att stå utan jobb när vi kommer tillbaka och så har vi rätt att arbeta deltid ändå tills barnet fyller 8 år, det är kanonbra!

Jag är världens lyckligaste mamma till Adam 5 år.

Lena Härdelin

Sämst är att vi kvinnor betalar ett oerhört högt pris i och med att vi ska vara jämställda.

Vi gör karriär samtidigt som vi åtminstone själsligt har samma ansvar över hem och barn som tidigare.

Majoriteten av mina väninnor äter lyckopiller eller/och har sömnstörningar. Det tycker jag ni ska uppmärksamma. Någonting är katastrofalt fel när vi måste ge Sveriges kvinnor piller för att de ska orka med vardagen.

”Kämpen”

Att vi får vara hemma med våra barn så pass länge tror jag gör att vi får en fortsatt och bättre "symbios" till våra barn, jag tror att måste man börja med någon slags barnpassning redan när barnet är 3 månader och man måste gå iväg att jobba är det nog inte konstigt att ”rollen” blir självklar att det är enkelt lämna bort barnen utan att sakna det tidigare, bara tankar men tror på dem, i och med detta binder vi en tätare kontakt med våra barn då vi är hemma med dem så pass länge som vi är.

Noena

Bäst är att vi har ett tryggt ekonomiskt skyddsnät och att våra skolor är bra. Sämst är att man som ensamstående mamma fortfarande ses som misslyckad i samhällets ögon. Ett offer. Och mycket av den här bilden står massmedia för.

Liselotte

Det värsta med att vara mamma i Sverige, idag , är att man inte ”får” vara hemma med sina barn hur länge man vill..

När föräldrapenningen är slut måste de allra flesta ut och jobba.

Speciellt vi mammor som är ensamboende eller ensamstående.

Barn under tre år har inget behov av dagis och mammor är väl de mest kompetenta att ha hand om sina barn, ja pappor med men de kommer mer in när barnen blir större.

Det finns väl inte så mycket bra med att vara mamma i Sverige, visar man att man kan tycka och tänka själv blir man mer eller mindre utfrusen, ifrågasatt och eller idiotförklarad.

Tex mitt yngsta barn som är 3 år; hon har aldrig bott ihop med sin pappa men har en bra relation med honom ändå, hon ammades i 2 1/2 år, hon har inte fått några vacciner och är sällan sjuk samt att hon aldrig gått på dagis....

Jag menar snacka om att det provocerar folk...

Efter som detta barn är mitt femte så vet jag instinktivt att jag gjort rätt, men det vill till att vara tuff för att våga göra nåt dylikt i Sverige, på 2000 talet...

Maria

Det bästa ja det är just det- att vara mamma.

Jag är och försöker nu att vara en karriärskvinna, men det går inte att kombinera.

Det är kanske det sämsta. Eller snarare är det sämsta att man känner att man inte finns där när de behöver en som mest.

Jag har en liten son på 1 1/2 år som verkligen är det bästa Man trodde att man hade varit med om det mesta i livet jagat med Kungen, sprungit på SPY BAR, skjutit älgar, sett vänner gifta sig, människor som har gått bort, lyckats i karriären stormförälskad, upptäckt riktig kärlek och vänskap.

Så en dag så står man där med ngt litet underbart kravlande på bröstet ,letar efter mat, kramar pappas lillfinger med hela lilla handen och försöker säja- nu är jag här.

Det min vän är ngt obeskrivbart.

Gunilla Karlsson

Det bästa med att vara mamma i Sverige är att vara mamma till just mina barn... och att man ges möjlighet att vara med barnet de första året, att lära känna varandra är viktigt.

Margareta Slevin

Det är toppen att vara mamma!

Det är dock botten, att man skall bli diskriminerad om man vill vara hemma och sköta sina barn själv de första åren.

Jag var barnledig i 20 år, tre barn med 4-5 års mellanrum, levde knapert och utan varken sjukpenning eller egen lön, min man betalade alla omkostnader.

Vi fick rätta mun efter matsäcken, det gör man inte nu.

Vid 45 års ålder gick jag ut i arbetslivet igen. Till mitt gamla jobb. Jag har inte haft en sjukdag på jobbet och inte en dag hemma med sjukt barn (av förståeliga skäl) el dyl, till pensionen.

Vem tror Ni kostar samhället mest, dessa stackars dubbelarbetande mammor eller dom som är hemma?

Mormor, till tre underbara barnbarn!