Det våras för Filip - och bebisarna

Babyboomen är här - nu vill vi satsa på barn och familjen igen

RELATIONER

Filip, nio dagar, kan få många jämnåriga kompisar.

Han föddes mitt i den nya babyboomen.

Foto: ANDERS DEROS
MÅNGA KOMPISAR Filip, nio dagar, tar det lugnt tillsammans med föräldrarna Maria Ferm och Fredrik Håkansson. Han är en av alla bebisar i den nya babyboomen. "När min väninna fick barn förra året bestämde vi oss för att vi också ville ha barn", säger Maria.

Inte sedan 1996 har det fötts så många barn som under den här våren. För Filips föräldrar Maria Ferm, 27, och Fredrik Håkansson, 30, känns det helt rätt att få barn just nu.

- När min väninna fick barn förra året bestämde vi oss för att vi också ville ha barn, säger Maria.

Många är över 30

Maria räknas som en ganska ung mamma, eftersom den genomsnittliga förstföderskan är strax under 29 år. I storstäderna är många över 30 när de föder sitt första barn.

- Jag tycker det känns perfekt när man är runt 30. Då hinner man inte bli så gammal utan orkar göra saker med sitt barn, som att sparka boll och åka skidor, säger Fredrik.

Under årets första tre månader föddes 24 382 barn. Förra året var den siffran 23 737.

Trenden är alltså uppåtgående.

Barnmorskan Pia Marciniak, som arbetar på en privat barnmorskemottagning i centrala Göteborg, säger att det finns en annan vilja att satsa på barn och familj i dag jämfört med vid mitten av 90-talet. Hon ser också en tendens att föräldrarna vill ha fler än två barn.

Flyr jobbstressen

- Stressen i arbetslivet gör att många vill dra ner på tempot. En del mammor, som vi aldrig trodde vi skulle få se här mer, kommer tillbaka och är gravida med barn nummer tre eller fyra, säger Pia Marciniak.

Maxtaxan hjälper

Maxtaxan på dagis och förbättringar i föräldraförsäkringen kan vara en annan orsak till att det föds fler barn, tror hon.

Bland Marias och Fredriks kompisar är det ännu inga som har barn - förutom väninnan som var startsignal till Filip.

- Men vi har tänkt att vi skulle skapa en trend i kompisgänget. Att få barn brukar vara smittsamt, säger hon.

Så många barn föds i Sverige

Helena Löfving