Skärpt kontroll vid vård av sjukt barn

Strejken inget skäl att få ut ersättning för vård av barn

RELATIONER

STOCKHOLM

Att dagispersonalen strejkar är inget skäl för att få ut ersättning för vård av barn. Flera försäkringskassor har fått den frågan från föräldrar inför nästa veckas storstrejk och skärper nu kontrollen.

För många föräldrar innebär det bekymmer med barnpassningen när samtliga kommunalanställda i ytterligare 60 kommuner tas ut i strejk på måndag. Många dagis stänger eller har begränsat öppethållande.

Försäkringskassan i Gävleborg är en av dem som märkt av ett ökat antal samtal med anledning av strejken.

– Jag har varit i kontakt med kundtjänstcheferna i Bollnäs, Hudiksvall och Söderhamn och där säger man att antalet förfrågningar om man kan ha tillfällig föräldrapenning ökat, berättar Jörgen Ekdahl som är informationschef.

Bara sjukdom

Svaret på frågan är nej. Reglerna för tillfällig föräldraförsäkring säger att föräldrarna kan vara hemma med ersättning från försäkringskassan när barnet eller barnets ordinarie vårdare är sjuk. Ordinarie vårdare kan till exempel vara barnets dagmamma. Reglerna gäller bara sjukdom.

– Samhällsåtgärder räknas inte in i försäkringen, så man är inte berättigad till tillfällig föräldrapenning vid strejk, säger Åsa Krook som är ansvarig för föräldraförsäkring och barnbidrag på Riksförsäkringsverket.

I stället är rådet från försäkringskassan att ta ut föräldrapenningdagar om det finns sådana kvar.

– Kanske har man kvar av dagarna med lägsta ersättningen om 60 kronor. Det ger inte så mycket pengar men de ger ju rätt att vara ledig utan att ta semester vilket kan vara nog så viktigt, säger Åsa Krook.

Om det redan finns föräldrar som tar ut tillfällig föräldrapenning på grund av strejken vet ingen.

– Vi är uppmärksammade på problemet i och med att så många ringer och kommer att bevaka det internt, säger Anette von Troil som är informationsansvarig på försäkringskassan i Uppsala.

På försäkringskassan i Gävleborg har man inte upptäckt något ökat fusk med föräldrapenningen.

– Vi har externkontrollanter som är ute och gör kontroller och besök hemma hos folk. När jag pratade med dem senast hade de inte upptäckt några fall där det missbrukades, säger Jörgen Ekdahl.

Fusk för miljoner

Genom bland annat information på försäkringskassans hemsida informeras föräldrarna om vilka regler som gäller.

– Jag tror att huvuddelen av befolkningen är ärlig och rädd om det system vi har. Vet man att det är olagligt att missbruka det så tror jag man drar sig för att göra det, säger Ekdahl.

En kontroll som Riksförsäkringsverket gjorde förra året visade att fusket med tillfällig föräldrapenning på ett år kostade drygt 100 miljoner kronor. Hälften av fallen ledde till polisanmälan.

– Det vanligaste var att man lade till en extra dag trots att man redan gått tillbaka till jobbet och barnet var på dagis, säger Åsa Krook.

Tillfällig föräldrapenning

Christina Olsson/TT

ARTIKELN HANDLAR OM