Chili får ditt barn att äta

Mat som kittlas räddningen när barnen kinkar

RELATIONER

Barnet vägrar äta - och föräldrarna får panik?

Dags att ta fram vitlök, chili och oliver!

– Problem med barn som vägrar äta är vanliga men inte hopplösa, säger barndietisten Andrea Mikkelsen.

Andrea Mikkelsen med en ung patient.

Du trugar och trugar medan barnet kniper igen munnen - en scen ur många småbarnsfamiljers vardag. Och en källa till oro och bråk.

- Viktigast är att avdramatisera situationen så fort man uteslutit att den dåliga aptiten beror på allergi eller något annat medicinskt, säger Andrea Mikkelsen.

Som barndietist på Göteborgs barnmedicinmottagningar och BVC har hon träffat massor av föräldrar som i all välmening gjort fel.

- Dagens föräldrar lever stressigt. Inget får dem mer ur gängorna än ett barn som inte äter.

Det första dietisten undersöker är familjens matvanor.

- Står föräldrarna med armarna i kors medan barnet ska äta sin matburk? Äter föräldrarna snabbmat framför tv:n? Om mat är ett nödvändigt ont för de vuxna får maten ingen hög prioritet hos barnet heller.

Slutar växa

Enligt Andrea Mikkelsen finns det skäl till oro bara om barnet slutar växa - men många föräldrar får panik efter första året då barnet tredubblat sin vikt. När ungen inte fortsätter att växa i samma snabba takt uppfattas det som konstigt.

- Men vissa dagar eller delar av året äter vi mer eller mindre. Och har man varit inne hela dagen är man mindre hungrig än om man sprungit ute och lekt.

Att truga, mata och tjata ger sällan önskad effekt. Den dåliga stämningen kring bordet ger barnet uppfattningen att mat är ett tråkigt tvång.

- Vissa föräldrar serverar samma favoritmat varje dag - köttbullar, pannkakor, spagetti och köttfärssås - av rädsla för att barnet annars kommer att dö, vilket är fel.

Just det nya, med annorlunda smak, är många gånger lösningen på problemet.

- Vuxna har sina åsikter om vad som är barnmat. Men barn över ett år bör smaka av allt.

Kryddor gör att tungan kittlas och maten upplevs som rolig.

Dietisten berättar om en tvåårig flicka som lärde sig öppna kylskåpsdörren för att komma åt en paprikaröra som hon åt av med hela handen. En annan flicka visade sig älska mörk, besk choklad.

Konservativa vid 2

Vid två års ålder har barnen blivit konservativa och skaffat sig favoriträtter. Då gäller det som förälder att ha is i magen och fortsätta med nya maträtter.

- Barn vågar mer än vi tror. När mina döttrar var små bjöd grannen dem på sniglar och de tyckte om det, säger barndietisten.

Dietistens smakråd

Så får barnet aptit

Britt Peruzzi