Nanna älskar oliver

RELATIONER

Nanna, 3, vägrar äta vanlig mat - men älskar oliver.

– Det är väldigt frustrerande, hela familjen blir lidande, säger mamman Helena Öström.

Foto: ANDERS DEROS
PASTA - TRÅKIGT Nanna, 3, hör till kategorin barn som inte gillar slätstruken mat - hon älskar oliver. "Hon har mycket märklig smak", tycker mamma Helena Öström.

Att äta eller inte äta. Det är den ständiga frågan hemma i familjen Öströms villa på Tjörn. Yngsta barnet har varit kinkigt med maten ända sedan hon var sex månader gammal.

– När Nanna var riktigt liten gick det att lura henne. Hon fick hålla ett kex som hon gillade i handen och när hon gapade för att stoppa in kexet stoppade jag i stället in maten.

Byter åsikt

Helena Öström medger att hon många gånger tvångsmatat dottern för att hon inte skulle sluta växa.

– Jag har försökt ge henne det hon tycker om men ofta har hon hunnit byta åsikt.

Ibland vill Nanna bara äta framför tv:n. Ibland vill hon äta ensam, utan föräldrar och storebröder i närheten. Men oftast vill hon inte äta alls.

– Hon har mycket märklig smak. Vi satt alldeles förstummade när hon som ettåring satt och åt svarta oliver. Och så gillar hon lakrits.

Slätstruken mat

Nanna stämmer bra in på barndietisten Andrea Mikkelsens exempel på barn som föredrar lite mer utpräglade smaker i stället för slätstruken barnmat. Nanna föredrar också att måltidens olika delar ligger var för sig på tallriken och inte mosas ihop, helt enligt dietistens råd.

Men den kinkiga dottern har satt prägel på hela familjen.

– Det är klart jobbigt när hon är hungrig och på grund av det extra trött och grinig, säger Helena Öström.

– Jag hoppas och tror att hon växer ifrån detta med tiden.

Dietistens smakråd

Så får barnet aptit

Britt Peruzzi