Snuset ökar bland gravida

Barnmorskeförbundet varnar: ”Nikotinet kan orsaka spädbarnsdöd”

RELATIONER

Allt fler snusar under graviditeten.

Nu varnar barnmorskeförbundet för att den plötsliga spädbarnsdöden kan öka.

– En portionssnus innehåller lika mycket nikotin som tre cigaretter, säger barnmorskan Ulla Lennartsson till tidningen Metro.

Många gravida tror att det inte är lika farligt att snusa som att röka. Men det är fel. Nikotinet som finns i snuset kan vara livsfarligt för fostret. När nyfödda har varit ovanligt skrikiga och haft spattiga rörelser har det, när barnmorskan frågat, visat sig att mamman använt snus.

– Barnmorskor i Norrland har rapporterat om nyfödda med nikotinabstinens, säger Ulla Lennartsson, barnmorska och sakkunnig i tobaksprevention inom Svenska barnmorskeförbundet, till Metro.

Varningskampanj

De senaste åren har tobaksbolagen lanserat snussorter riktade till och anpassade för kvinnor. Samtidigt har antalet som snusar under graviditeten ökat.

Det har fått Svenska barnmorskeförbundet att vilja dra igång en varningskampanj för att upplysa gravida om riskerna med snuset.

Den plötsliga spädbarnsdöden har sjunkit kraftigt det senaste decenniet, men nu är barnmorskorna är oroliga att spädbarnsdöden kommer att öka på grund av snuset.

Hanna Blanksvärd

ARTIKELN HANDLAR OM