Prata med din mage

Babyn lyssnar på allt du säger

RELATIONER

Är du gravid och vill stärka banden till ditt ofödda barn? Då ska du prata, sjunga, eller läsa för magen. Ny forskning visar att fostret kan höra och känna igen mammans röst redan före födseln.

Foto: getty images/prb
Under de sista tre månaderna av graviditeten hör babyn alla ljud innifrån magen.

Det är sedan länge känt att bebisar känner igen mammans röst kort tid efter förlossningen. Nu har forskare i Kanada upptäckt att barn reagerar på mammans ljud redan från magen. När de hör hennes röst börjar deras hjärtan genast slå fortare.

Barbara Kisilevsky, professor på Queen's University i Ontario, och ansvarig för forskningen, spelade upp band med röster för 60 gravida kvinnor samtidigt som fostrets hjärtslag mättes. Hon jämförde fostrets reaktioner på mammans röst med hur de reagerade när en okänd kvinnas röst spelades upp. Det visade sig att barnens hjärtan slog snabbare när mamman pratade och långsammare av den främmande rösten.

– Eftersom de reagerade olika på de båda rösterna vet vi att de kände igen sin egen mammas röst, säger Barbara Kisilevsky till BBC.

Hon tror att barn kan lära sig och komma ihåg saker redan före födseln.

Tränar språket

Mary Nolan från National Childbirth Trust i Storbritannien säger att kvinnor som pratar och sjunger för magen tränar upp barnets språkförmåga samtidigt som banden mellan mamma och bebis stärks. Ljud som spelas för en bebis i magen kan ha betydelse även efter förlossningen.

– Det är möjligt att de har en lugnande effekt på barnen, säger Mary Nolan.

Forskningsresultaten är publicerade i tidskriften Psychological Science. Nästa steg för forskarna är att undersöka hur fostret reagerar på pappans röst.

Lotta Zachrisson