För kräsna för att krysta

Nu vill kändis- kvinnorna ha barn – och platt mage

1 av 3
Den smala babylyckan. Modellen Claudia Schiffer...
RELATIONER

Victoria Beckham, Claudia Schiffer och Elizabeth Hurley beställde det.

Och nu vill vi andra också ha det.

Planerade kejsarsnitt.

Elaka tungor talar om stjärnor som gärna visar upp sina gravida magar på tidningsmagasinens förstasidor men som ogärna svettar och krystar sig igenom en vaginal förlossning. Receptet lyder planerade kejsarsnitt.

Sångerskan Victoria ”Posh Spice” Beckham har redan hunnit med två och har därför fått ge namn åt fenomenet ”too posh to push” (för fin för att krysta). När hon i höstas födde sin andra son Romeo med planerat snitt schemalades dessutom ingreppet så att hennes man David Beckham skulle kunna klämma in förlossningen mellan ligamatcherna.

Några månader tidigare försvann skådespelerskan Elizabeth Hurley inte helt oväntat från kändisvimlet när hon födde sin son Damian. Men tio veckor senare var hon tillbaka – lika välformad som någonsin. Det blev startskottet för ryktet om ännu en ny trend bland de gravida kändismammorna: ett slags kombinationspaket bestående av planerat kejsarsnitt OCH fett-sugning.

På samma exklusiva

sjukhus som ”Posh” och ”Liz”, Portland Hospital, födde i januari i år supermodellen Claudia Schiffer sonen Casper flera veckor för tidigt, även hon med ett planerat kejsarsnitt. Sjukhuset kritiserades för övrigt nyligen av den engelska sjukvårdskommissionen (NCSC) just på grund av de många kejsarsnitten, dubbelt det brittiska genomsnittet. Schiffers operation uppgavs ha skett på läkarnas inrådan på grund av en fotskada som tvingade Schiffer att gå med kryckor. Men rykten talar om kosmetiska skäl.

Andra menar att det handlar lika mycket om att behålla den inre figuren. Att stjärnorna går under kniven för att slippa slitaget på slidmusklerna (med medföljande slapphet) som en vanlig förlossning innebär.

Klart är att det drar en kejsar-snittstrend genom västvärlden. Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) bör antalet kejsarsnitt i ett utvecklat land inte överskrida 15 procent men i USA görs nu mer än var fjärde förlossning med hjälp av kejsarsnitt. Även i Storbritannien ökar kejsarsnitten med rekordfart och utgör över 20 procent av förlossningarna.

Hälften av dem är planerade. Något som har fått många läkare och barnmorskor på krigsstigen.

Experter oroar

sig för att kändismammorna skapar ett snedvridet ideal.

– Dagens ”supermamma” förväntas inte bara jobba och ta hand om familjen.

– Nu måste hon ha en modellkropp också, och det är omöjligt, säger Jan Christilaw, gynekolog på B.C. Women’s Hospital i Vancouver, Kanada, till tidningen National Post.

Debatten har lett till att ett av Englands ledande försäkringsbolag helt har slutat betala ut ersättning för kejsarsnitt. Bolaget hänvisar till svårigheterna att avgöra vilka snitt som är medicinskt nödvändiga och vilka som utförs av rena livsstilsskäl.

Andra läkare tycker att Posh & co slår ett viktigt slag för kvinnors valfrihet. I den amerikanska gynekologorganisationens tidskrift ACOG Clinical Review skriver till exempel Dr. W Benson Harer Jr:

– Riskerna, fördelarna och kostnaderna mellan kejsarsnitt och naturlig förlossning är så balanserade att den avgörande faktorn bör vara mammans önskan.

Fler som snittats

Foto: AP GRAYLOCK
Foto: Magnus Sundholm
Foto: Sofia Ekström

Anna Larsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM