Professor Hugo Lagercrantz: Det här är oroande – för barnen

1 av 3
De trotsar trenden. Supermodellerna Kate Moss och Cindy Crawford födde sina barn vaginalt.
RELATIONER

Kejsarsnitten ökar även i Sverige.

I hela landet utgör kejsarsnitten14-15 procent av förlossningarna men i Stockholm sker var femte förlossning med kejsarsnitt.

Och närmare var fjärde svensk kvinna skulle kunna tänka sig att göra kejsarsnitt för att hålla formen. Det visar en undersökning på aftonbladet.se.

På tio år har andelen kejsarsnitt som utförs i Stockholm ökat från 12 till 20 procent. På Karolinska sjukhuset ökade kejsarsnitten från tidigare 20 till 23 procent förra året. Och andelen planerade snitt blir allt större.

– Det är väldigt oroväckande, inte minst för barnen. En normal förlossning innebär en stress för barnet, en bra stress där mycket adrenalin mobiliseras. Barnet behöver den kicken för att andningsfunktionerna ska komma igång, säger Hugo Lagercrantz, professor i barnmedicin vid Astrid Lindgrens barnsjukhus och medförfattare till nyutgivna ”Dr Lagercrantz och Dr Schulmans Barnläkarbok”.

– Studier visar att barn som förlöses med kejsarsnitt löper en större risk att drabbas av andningsproblem, lågt blodsocker och få börja sitt liv med andningsstöd. Dessutom innebär en operation alltid en risk för patienten.

Kejsarsnitt – både minus och plus

Anna Larssson ([email protected])