Så skadar rökningen nyfödda

Ny forskning: Kan ha samma effekt som missbruk av illegala droger

RELATIONER

Även några få cigaretter under graviditeten kan ge barnet beteendeförändringar. Skadorna liknar de som bebisen får om mamman använder droger, menar amerikanska forskare.

Forskare har upptäckt att kvinnor som röker sex till sju cigaretter om dagen får barn som är mer oroliga och svårare att trösta jämfört med kvinnor som inte röker. Ju fler cigaretter desto större skador får barnet. Förändringarna i beteendet liknar de som drabbar barn till mammor som har missbrukat kokain eller heroin under graviditeten.

– Vi har en laglig drog i nikotin som kan ha samma effekt som illegala droger. Det är ett allvarligt hälsoproblem att så många människor, inklusive nyfödda, får lida av rökningens effekter, säger Karen Law, forskare på Brown University i Rhode Island, USA till BBC News.

I studien ingick 27 barn som hade utsatts för nikotin och 29 vars mammor inte rökte. ”Nikotinbarnen” var mer spända och visade symptom på stress i högre grad än de andra barnen.

David Edwards, neonatalprofessor på Imperial College i London säger att mer forskning behövs innan man kan likställa skadorna från nikotin med de från kokain.

– Men vi ska vidta alla åtgärder för att stoppa mammor från att röka under graviditeten, säger han.

Studien är publicerad i tidskriften Pediatrics.

Lotta Zachrisson