Sparkad får 271 000

Arbetsgivaren ville inte ha en gravid anställd

RELATIONER

Lilly-Anette Eliasson, 28, fick sparken när hon var gravid och behövde gå ner till halvtid. Nu har hon fått ett rekordhögt skadestånd – 271 000 kronor.

Foto: Anders Deros
blev av med jobbet Lilly-Anette Eliasson fick sparken när hon var gravid med Alma-Louise.

Enligt Jämo, jämställdhets- ombudsmannen, är diskriminering av gravida ett stort problem – och dessutom olagligt.

Lilly-Anette Eliasson var provanställd som butiksbiträde i en av klädkedjan Top Shops butiker.

– Jag var lovad fast jobb, säger Lilly-Anette.

Precis när hon börjat anställningen fick hon veta att hon var gravid. Hon berättade det, och fortsatte att jobba. Men när ryggen blev dålig rådde barnmorskan henne att gå ner till halvtid.

Då kom beskedet från butikschefen: Om hon sjukskrev sig på halvtid skulle hon sägas upp omgående. Fast jobb kom inte på fråga eftersom hon väntade barn.

”Jag började gråta”

– Jag blev chockad och började gråta, berättar Lilly-Anette. Jag hade ställt upp extra mycket för att jag hade lite dåligt samvete. Trots att jag mått illa så hade jag verkligen kämpat och hoppat in extra för andra som var sjuka.

Luften gick ur henne, och efter ett par veckor slutade hon. Hon bestämde sig för att ta strid ihop med sin man Dan, som läser på juristlinjen. De kontaktade Handelsanställdas förbund och jämställdhetsombudsmannen, och anmälde Top Shop.

Dan Eliasson spelade in ett samtal med butikschefen med dold bandspelare. Där sa hon tydligt att Lilly-Anette inte fick vara kvar för att hon var gravid.

Tvisten behövde aldrig gå så långt som till Arbetsdomstolen.

Företaget och facket enades: Lily-Anette fick 180 000 kronor för den kränkande behandlingen och 91 000 för förlorad arbetsinkomst.

Förlikningssummorna brukar ligga runt 60 000– 70 000 kronor. Marie Nordström, jurist på Jämo, känner inte till något annat fall där en så hög summa betalats ut.

Erkände direkt

– I det här fallet verkar arbetsgivaren ha erkänt direkt. De vanliga förklaringarna är annars att kvinnan inte är tillräckligt duktig eller att anställningen avbryts på grund av arbetsbrist, säger hon.

Kristjon Gretarsson, vd på Baugur Sweden som äger Top Shop-kedjan, säger att allt var ett misstag.

Så det är inte så att ni inte vill anställa gravida?

– Nej, nej. Vi har flera gravida som jobbar hos oss just nu och några som just fått barn.

Cecilia Gustavsson

ARTIKELN HANDLAR OM