"När måste man söka hjälp för sitt barn?"

Pernilla Danielsson, författare till boken "Överviktiga barn", chattar om barn och fetma.

RELATIONER

Pernilla Danielsson säger: Jag arbetar på Rikscentrum för överviktiga barn. Nu är jag här och ni kan ställa frågor.

Malin säger: Varför skrev ni boken ”Överviktiga barn"?

Pernilla Danielsson säger: För att det inte finns någonting tidigare om det problemet. Det saknas mycket kunskap och många undrar har jag märkt. Vi vill av-mystifiera det här med att gå ner i vikt.

Maja säger: Har fetman bland barn ökat på senare tid? Varför?

Pernilla Danielsson säger: Övervikt och fetma har ökat dramatiskt. Det är för att vi äter mer än vi gör av med. Vi lerver mer stillasittande och ser varje dag som en fest, vilket betyder att vi äter mer energirik mat än tidigare.

Linna säger: När måst eman söka hjälp för sitt barn? HUr mycket övervikt är för mycket.

Pernilla Danielsson säger: Det går inte att svar på på det här sättet. Det hänger ihop med ålder, kön och längd, samt ärftlighet inom familjen. Den som bäst kan svara på frågan för det enskilda barnet är skolsköterskan som har tillgång till barnets tillväxtkurvor fr.o.m. födseln. Man kan också titta på kurvorna i boken efter att man har räknat ut barnets BMI på aftonbladet.se. Är man orolig är det bäst att gå till skolsköterskan.

Ellinor säger: Hur kan man tycka att det är éndast barnet som behöver hjälp? Det är väl föräldern som matar barnet?? Bör inte barn och förälder få hjälp tillsammans?

Pernilla Danielsson säger: Föräldern är barnets vårdnadshavare vars uppgioft är att göra det bästa för sitt barn. Det blir svårt för både barn och förälder om man ska få dem att gå ner i vitk tillsammans. Förälderns största uppgift är att hjälpa sitt barn, i första hand. All behandling sker tillsammans med föräldrar. Men självklart så ligger ansvaret hos föräldrarna för intaget styrs av tillgång och efterfrågan.

Maja säger: TYcker du att man ska förbjuda socker på dagis och skolor?

Pernilla Danielsson säger: Jag tror aldrig på att helt förbjuda men däremot så kan man minska mycket på intaget och se över de måltider man serverar. Det finns bättre att ha på filen än strösocker och det finns bättre alternativ på eftermiddagen än söta saftsoppor. Det är inte bra för smala barn heller.

Sara säger: Hur kan man som dagisfröken nå föräldrar till överviktaiga barn utan att få föräldern att känna sig kritiserad?

Pernilla Danielsson säger: Genom att själv inte tycka att de tär pinsamt att ta upp det. Vi måste hjälpas åt att få bort skuld och skam kring problemet så att vi vågar prata öppet om det. Att vara fet är inte samma sak som en dålig människa. På dagis, framför allt, se till att barnen är ute och rör på sig.

anonym säger: om ett barn är överviktig när det är 14 år, förblir de det livet ut?

Pernilla Danielsson säger: Det beror på flera olika faktorer som ärftlighet i familjen och när övervikten kom. Det viktigaste att komma ihåg är att man kan göra något åt sin övervikt. Lägger man om sin livsstil så behöver man inte vara det hela livet.

karin säger: Är det rätt att tvångsomhänderta ett mycket överviktigt barn?

Pernilla Danielsson säger: Om barnet lider av sådan fetma att det är fara för dess liv så pratar vi om vanvård. Mig veterligen har detta aldrig skett men det kanske är dags för en diskussion när vi pratar om fetma förenat med livsfara. Övervikt är två olika definitioner av ett tillstånd.

Johnny Berntsson säger: Hur ofta rekommenderar du att man ska mata sitt barn under en dag? och vad är bäst för min dotter, 6 år gammal.

Pernilla Danielsson säger: Frukost, lunch och middag, samt ett mellanmål på eftermiddagen är vad vi rekommenderar för barn i den åldern som lider av övervikt.

Ta ansvar säger: Halloj. Hur ska man få föräldrar att förstå att bra kost och kondition antagligen reducerar fetma?!

Pernilla Danielsson säger: Det är återigen att våga prata om det. Läs gärna boken som tar upp och förklarar riskerna med övervikt och fetma i unga år.

Danni säger: Tror du att fetman kommer att vara ett lika allvarligt problem om 10 år?

Pernilla Danielsson säger: Om vi inte börjar förändra vårt sätt att leva så kommer det att vara ett större rpoblem om tio år. Titta bara på utvecklingen i USA som vi tar efter i det mesta med viss fördröjning.

simme säger: Hejsan jag har en brors son som snart är 8 och väger snart 60kg det är ju så att det är ett känsligt ämne att ta upp med min bror.vart kan man tipsa dom att vända sig för det är ju ett "fall"som dom själva inte klarar av att hantera

Pernilla Danielsson säger: Skolhälsovården i första hand, som kan bedöma just det här barnets risker och föreslå åtgärder och vidare kontakter.

Sara säger: Är light produkter bra för ett barn ? Tex. lättare mjölk, smör m.m m.m

Pernilla Danielsson säger: Att minska på fett och socker är bra för alla, men nödvändigt för vissa.

Malin säger: Är motion eller kost viktigast?

Pernilla Danielsson säger: Det är kombinationen som är det viktiga. Att hitta balansen på utgifter och inkomster. Begränsa srtillasittande dator- och tv-tid och återinför lördagsgodis. Ta bort småsmaskandet och ät i samband med måltid.

Tack för alla frågor. ha en trevlig sommar och passa på att vara ute och njute. Byt ut gräddglassen mot isglass. Hälsningar Pernilla.

ARTIKELN HANDLAR OM