- Våga vara otacksam

Hanna Thermaenius, psykolog på BVC ger råd om hur du hanterar svärföräldrarna

RELATIONER

Hanna Thermaenius, BVC- och MVC-psykolog, menar att problem med föräldrar och svärföräldrar finns i nästan alla familjer.

- Det intressanta är att svärmor blir ett problem redan när man väntar barn. Det kan handla om en så enkel sak som att det känns fel när hon klappar den gravida på magen utan att fråga om lov, säger hon.

Varför blir det så laddat?

- När man är ny som förälder blir nära relationer betydelsefulla. Enda relationen som liknar den man har till sitt barn är den som man har till sin förälder. Många kvinnor som tycker att det är naturligt att vända sig till sin mor har svårare att acceptera att partnern gör samma sak.

- Den största faran är skuldkänslorna. Man ska tänka att det är en förmån och resurs att ha alla de här människorna kring sitt barn. Blir det till en fråga om tacksamhetsskuld och dåligt samvete så är det fel.

Får man lägga sig i barnuppfostran som mor- eller farförälder bara för att man är barnvakt?

- Jag tycker att det är ok att barn har andra regler när det är med mor- och farföräldrarna. Men andra får inte styra hur vardagen ska se ut. Det kan visserligen vara utvecklande för en familj att folk lägger sig i ibland. Men det finns ju gränser.

Expertens 6 råd vid svärmorskris

Terri Herrera Eriksson ([email protected])