Hur klarar du svärmor i sommar?

Foto: BUENA VISTA / CANAL +
I svenska filmen "Det blir aldrig som man tänkt sig" känner sig Jacob Ericsson och Josefine Nilsson tvungna att hälsa på svärmor på landstället under semestern.
RELATIONER

Petter och Amandas dotter Klara var bara två timmar gammal när svärmor dök upp på BB.

- Efter det släppte hon aldrig greppet, berättar Petter. Hon hade nyckel hem till oss och sprang dagligen in utan att ringa på.

Petters tjej och hennes mamma hade alltid haft en nära relation. Men nu blev situationen outhärdlig. Det blev som om det var Amanda och hennes mamma som hade barn ihop. Svärmodern tyckte exempelvis att det var självklart att hon - inte Petter - skulle ta med Klara till BVC när Amanda inte kunde. Även Amanda började vantrivas med sakers tillstånd.

- Men ingen av oss klarade av att säga ifrån på riktigt, tror Petter. När jag satte gränser blev det till bråk. Amanda tyckte att jag var intolerant mot hennes mamma, vilket jag nog var ibland. Det blev bara för mycket!

När Klara var fem år ledde de ständiga grälen till separation. Petter tycker att svärmor var huvudorsaken till att förhållandet inte höll.

- Visst fanns det andra problem. Men tanten var den främsta orsaken till dålig stämning hemma. Nu efteråt blir jag arg när jag tänker på hur mycket hon förstörde för oss.

Karin: Det värsta är skuldkänslorna

Karin har också svärföräldrar som umgås alldeles för mycket.

- Jag fattar inte varför de vill träffas hela tiden när de bara retar upp sig på mig, säger hon.

Är svärmor en hjälpare - eller en stjälpare? Petters svärmor orsakade skilsmässa. Och Karin bävar inför sommaren. Varför blir det så jobbigt med svärmor när barnen kommer?