- Jag skulle vilja säga svårmor...

Läsarna berättar om varför de bråkar med svärmor och hur de har löst problemen

RELATIONER

Jag vill nog uttrycka det som svårmor.

Att klara av svärmor är inte att tiga och lida, utan att klart och tydligt säga ifrån vad som gäller med barnen och i hemmet. Att jag klarar svärmor är att jag har min man som stödjer mig 100%.

Problemet vi har är en svärmor som ej är barnkär, och är som ett takdropp, som droppar negativa kommentarer, och som tar till lipen om inte hennes vilja får råda. Svärfar skyddar och gullar. Så resultatet av att vi vägrar acceptera den dåliga stämming är att vi minimerar umgänget, till fler gånger men kortare perioder.

Susanne

Försök inte ta allt så allvarligt, är mitt råd.

Låt svärmor komma med sina råd och kommentarer, vad gör det egentligen?! Det är bara att lyssna, hålla med och sedan låta det gå in genom ett öra och ut genom det andra.

Min svärmor styr och ställer när hon är hos oss. Hon fixar och gör om här hemma som hon vill ha det, men när hon går hem så ställer jag tillbaka allt igen.

Sedan behöver man inte alltid svara i telefonen, det finns nummerpresentatör som tur är.

Ina

Svärmor bör visa respekt men vi får inte glömma att även mot parten har samma skyldigheter. Det finns ett ordspråk som lyder.

Det är inte ens fel att två bråkar.

En som vet!

Jag hade problem med min svärmor när jag och min man fick vårt 1:a barn. Eftersom jag var så ung (19 år) så tyckte hon att hon kunde och visste mer än mig när det gällde barn. När min son låg och sov tog hon bara upp honom, när han skulle döpas så skulle vi inte få välja namn och så höll det på tills vi fick nog.

Vi tog tjuren vid hornen och talade om för min

svärmor att detta är vårt barn och det är vi som sätter upp gränser och regler för honom. Om hon inte kunde gå med på det så skulle vi sluta att komma och hälsa på. Svärmor och svärfar blev lite stötta men respekterade oss och vårt beslut.

Detta hände för 18 år sedan och vi kommer väldigt bra överens idag, men om inte min man stått upp för mig då utan hållit med sin kära mor, så hade det nog inte slutat så lyckligt som det gjorde.

Mina tips:

Säg ifrån direkt när dom börjar lägga sig i för mycket. Ju längre man väntar desto svårare blir det.

Se till att du och din man tycker "lika" inför svärmor, diskutera kan ni göra hemma efterråt.

Om du hamnar i dispyt med svärmor är det viktigt att din man står på din "sida", om han alltid står på sin mammas sida kan du lämna kvar honom hos henne!

Glöm inte att berömma svärmors goda sidor, vem blir inte glad och trevlig av lite beröm och uppskattning.

Ta med svärmor på semester, bara ni två.

Lisa

Min svärmor är hur gullig som helst mot MIG. Det som kan göra mig så fruktansvärt arg (fasst det visar jag inte) är när hon håller på och hackar ner på sin dotter d.v.s. min flickvän. Jag undrrar hur länge till jag kommer stå ut med det innan jag får ett utbrott?

Vid ett tillfälle lovade min svärmor att vara barnvakt en vecka under sommarlovet, (vi planerade givetvis vår semester, som många andra efter mitt barns sommarlov), på fredagen före denna semestervecka, talade hon om för oss att hon skulle på charterresa, just den veckan och kunde därför ej vara barnvakt(??)!

Hon skämdes inte ens! Vi lyckades dock med nöd och näppe "rädda" denna vecka, men hur kan någon vara så svekfull - mot ett barn dessutom?????

Det tog ett tag innan min sambo äntligen sa ifrån på skarpen, hon skyllde givetvis ifrån sig, men vi har inte träffat henne på snart tre år. Hon inser fortfarande inte att vi är en familj - när hon ringer min sambo då han fyller år, säger hon att han är välkommen.......

Jag har världens bästa svärmor ställer upp och är snäll

Peter

Jag och min man har varit gifta i 5 år och min svärmor är nog en av den värsta sorten. Det alvarligaste hon gjorde var nog när jag skulle föda vår son. Den dagen skulle egentligen min man hjälpt henne med bilen. Han ringde till henne på förmiddagen när mina värkar var i full gång och sa att han inte kunde hjälpa henne med bilen för att vi skulle åka till förlossningen. Då säger hon, ja tro det eller ej, att min man skulle säga åt mig att ta bussen in för att han kunde ändå inte göra någonting utan det var bättre att han kom och hjälpe henne.