Mango, Tiger eller Rackartuss - vad får babyn heta?

Lista: här är de godkända och stoppade namnen

1 av 3 | Foto: Jonas Bilberg
Sångerskan Lena Philipsson med sonen Noa Månfare.
RELATIONER

Så har äntligen det lilla knyttet kommit till världen. Men vad ska barnet heta? Får den heta Knyttet? Tydligen, men varför då inte Knytet? Och vad händer om man inte kommer på något namn under de 3 månader man har på sig?

- Ja, då skulle ju vi önska att vi bara får sätta ett namn, men det får vi inte, säger Agneta Lindberg på folkbokföringen. Istället skickar vi en påminnelse.

Då har föräldrarna ytterligare 2 veckor på sig. Sedan kommer ett föreläggande om att namn ska inkomma. Därefter kommer ytterligare ett föreläggande, som är förenat med ett vite. Böterna utdöms av länsrätten och brukar ligga på runt 5000 kronor. Men så långt går det sällan.

Agneta Lindberg berättar att barn aldrig ”tvångsdöps” av folkbokföringen.

- Visst tycker vi det vore praktiskt om vi fick sätta exempelvis Karl på alla pojkar och Maria på alla flickor. Men ingen behöver vara orolig för att vi verkligen gör det. Jag handlägger exempelvis ett fall med en 6-åring som fortfarande inte har ett förnamn registrerat i folkbokföringen.

Oftast är skälet att föräldrarna har hittat på ett namn som inte har godkänts. Många har överklagat till Läns- och Kammarrätt.

- En del nöjer sig inte med avslag, utan struntar i att lämna in någon ny anmälan till oss, säger Agneta Lindberg. Men de flesta kommer på något namn till slut. Eller så faller de till föga av andra skäl, att de ska ut och resa och behöver pass till barnet.

Får inte vålla obehag för bäraren

De grundläggande reglerna för namn är inte så komplicerade. Ett namn får inte väcka anstöt eller vålla obehag för bäraren. Det får heller inte ha efternamnskaraktär.

- Vi brukar inte godkänna tautologier som Blomsterblomma. Sen har vi haft olika praxis, som att man inte ska heta något som man kan äta?

?men jag känner en Salvia?

- Men det är å andra sidan även en blomma, så det är ett typiskt gränsfall. Dessutom tror jag att praxis har frångåtts vid det här laget.

Ja, gränserna kan vara oklara. Man får heta Blixten men inte Åskvigg och Texas men inte Ohio. Att heta Fredag är ok, men inte Söndag.

- Det blir en bedömning som den enskilde handläggaren gör. Fast det är sällan som vi gör ett avslag utan att ha diskuterat det ordentligt.

De flesta avslag handlar om att namnen har efternamnskaraktär, som Björk. Visserligen är Björk ett vanligt isländskt förnamn, men det är också ett etablerat efternamn i Sverige. Att heta en bokstav godkänns inte heller, som T eller J. Inte heller får man heta T-son eller J-son. Björn J:Son Lindh heter inte så på riktigt, påpekar Agneta Lindberg.

”Tindra tycker jag är supergulligt”

Hon tror att trenden med de sanslösa namnen kom i samband med babyboomen på slutet av 80-talet.

- Det blev väl Amandor i hela klassen, så folk började hitta på egna namn. Men ibland kan det vara svårt att förstå hur föräldrarna tänker. Det är lätt att tycka att det vore enklast om barnen hette Peter, Tomas och Maria. De är så tydliga NAMN! Men sedan sätter vi oss ner med annorlunda namn och funderar över om de är så dåliga. Och de flesta är ju inte det. Om man träffar ett litet barn som heter något jättekonstigt eller fult räcker det med att träffa det ett par gånger till så spelar det inte längre någon roll. Det är barnet som gör namnet och inte tvärtom!

Finns det några namn som du tycker är särskilt anmärkningsvärda?

- Tindra tycker jag är supergulligt. Samtidigt är det nästan för beskrivande. På en söt tindrande flicka är det rart, men om flickan istället blir sur är det inte så lyckat. Annars är det väl kändissnamn som Noa Månfare och Viggo Linblå man minns?och naturligtvis bröderna som heter Neon och Lazer i andranamn.

Läs mer

Man får ändra sig!

Terri Eriksson