- Jag är bättre förälder nu

Malou von Sivers sågar nya adoptionsreglerna

RELATIONER

Åldersgräns för att adoptera barn.

Dumheter säger de som själva fått barn sent.

- Jag är en mycket bättre förälder åt Julia som är sex år än jag har varit åt mina två äldsta barn, säger Malou von Sivers, 50.

Foto: PETER KJELLERÅS
VAR OSÄKER Malou tycker att hon har varit en bättre förälder för sin yngsta dotter, Julia, som hon här kramar om i en bild från 1997.

Statistik visar att medelåldern på svenska föräldrar har blivit högre de senaste åren. Trots det föreslår en statlig utredning att par som ansöker om att få adoptera inte ska få vara äldre än 42 år när processen inleds.

Något som upprör Malou von Sivers som själv fick yngsta dottern Julia när hon var 43.

"De sätter sig till doms"

- Det känns som att de sätter sig till doms över alla som har fyllt 40 och säger att de är sämre föräldrar än yngre. De har helt fel, säger hon.

- Jag kan bara se på mina egna barn. Vi har behandlat vår yngsta dotter på ett sätt som har gjort att hon är en mer harmonisk person än vad hennes äldre syskon är. Det beror på att när jag och min man var yngre var vi mer osäkra. Nu har vi blivit säkrare och framförallt lärt oss av våra misstag.

Malou von Sivers tycker att det är fel att vissa ska diskvalificeras bara för att de passerat 42 innan de skickat in adoptionsansökan.

- Det är ju snarare så att det finns människor som inte är lämpade för att ha barn. Det är ju sådant de ska titta på och inte hur gammal en sökande är.

Kan vara en fördel

Malou har själv en systerdotter som är adopterad och tror tvärtom att äldre föräldrar kan vara en fördel.

- Barn som är adopterade har ibland med sig saker i bagaget. Därför behöver de kanske i ännu större utsträckning kloka och mer erfarna föräldrar för att få den säkerhet och den kärlek som de behöver. Då är det ju dumt att utesluta människor med stor livserfarenhet.

I speciella fall ska undantag från åldersgränsen kunna göras. Det kan handla om adoption av barn personen redan känner, av ett syskon eller om bara ena föräldern passerat åldersgränsen.

- Det är ju tur det. Men jag tycker ändå att man inte kan sätta en fast gräns när det handlar om barn. Det viktiga är att se till barnens bästa.

Tidigare artiklar i samma ämne

Nils Olauson