Storbritannien: Ny ”gen-baby” född

RELATIONER

Paret Whitaker behöver en transplantation av matchande stamceller till sin sjuke son Charlie.

Med hjälp av genforskningen skaffade paret ytterligare ett barn. Nyfödde Jamie föddes för att rädda livet på sin storebror.

Charlie Whitaker, 4, kommer att dö av en ovanlig blodsbristsjukdom när han kommer upp i 30-årsåldern. Hans enda räddning är en stamcellstransplantation.

Charlies föräldrar vill försöka förlänga livet på sin son genom att skaffa ytterligare ett barn. Matchande stamceller kan bli Charlies räddning.

Valde embryon

Paret Whitakers nya barn blev till på en klinik i Chicago genom provrörsbefruktning.

Av de befruktade äggen valde läkarna ut två embryon som till 98 procent överensstämde med Charlies genuppsättning.

Ett av embryona överlevde och i veckan föddes lille Jamie som förhoppningsvis ska kunna rädda livet på sin storebror.

Oetiskt i Storbritannien

I Storbritannien vägrade läkarna att hjälpa paret Whitaker med provrörsbefruktningen. De ansåg att det var oetiskt att välja ut embryon för att rädda ett annat barn.

Etiknämnden ansåg att man inte kunde garantera att det nya barnet skulle skonas från lidande eftersom barnet riskerar att drabbas av samma livshotande sjukdom som sitt äldre syskon.

Transplantation osäker

När lille Jamie föddes i Sheffield, England, tog läkarna stamceller från hans navelsträng. Man ska nu undersöka om Jamie har samma allvarliga blodsjukdom som sin bror.

Även om Jamie inte har sjukdomen så är det oklart om transplantationen av friska stamceller till Charlie verkligen kommer att äga rum.

Behandlingen medför nämligen stora risker, rapporterar Sky news.

Malin Ekmark

ARTIKELN HANDLAR OM