Mindre ensamt med manlig lek

RELATIONER

Det är toppen att vara pappaledig. Det tycker både Mats Karlsson och Magnus Åhrberg som just nu är hemma med sönerna Ludwig och Albin.

– Men det skulle vara kul om det fanns några mer manliga föräldra-aktiviteter – varför inte pappabiljard? föreslår de.

Foto: Ulf Höjer
POOLARE Mats Karlsson och Magnus Åhrberg är pappalediga med sönerna Ludwig och Albin. Trots att de umgås varje vecka kan det vara svårt att prata om blöjor och sådant. Och männen känner sig lite ensamma bland alla föräldralediga mammor. Men kring mer manliga aktiviteter – som pappabiljard – blir det lättare att umgås.

Mats Karlsson och Magnus Åhrberg hade tur. De lärde känna varandra i pappagruppen på BVC i Bromma utanför Stockholm när de väntade barn. Och sedan slumpade det sig så att de båda tog ut sin pappaledighet samtidigt.

Nu träffas de ungefär en gång i veckan för att fika eller gå på utflykt.

Båda tycker att det är underbart att vara föräldralediga.

Mycket blöjor och bröst

– Det är skithäftigt att se alla utvecklingssteg och jag kan lova att simultanförmågan ökar. Man blir mer effektiv, säger Mats.

Men att tillhöra en minoritet är lite ensamt ibland. Det kan vara svårt för en pappa att ta plats bland alla mammorna på Öppna förskolan (mycket blöjor och bröst blir det). Och att få spontankontakt med mammorna ute på lekplatserna är inte heller alltid lätt.

– Om det står några mammor i en grupp är dom ofta jättetajta och svåra att få kontakt med. När de bara är en eller två kan de vara lite öppnare, säger Magnus som är pappaledig i tre månader med Albin, elva månader.

Biljard med bebis

– Sen kan det ju bli lite konstigt om jag kommer hem till Albins mamma och säger att jag träffade ”en jättetrevlig tjej” som jag ska fortsätta att umgås med.

Papporna har också sina egna barriärer.

– Vi pratar inte spontant med varandra om blöjor och barnmat. Det skulle nog vara lättare att umgås kring någon mer mansrelaterad aktivitet, tror Magnus.

– Pappabiljard! Det skulle bli en succé, enas de om.

Hur ska vi göra föräldraledigheten pappavänligare?

Hans Robertsson, Arbetslivsinstitutet, skriver doktorsavhandling om könsroller inom den svenska vården:

Foto: Andreas Lundberg

Roger Mörtvik, samhällschef TCO, ansvarig för jämställdhetsfrågor:

Foto: tco

Kjell Bergqvist, skådespelare och regissör, var föräldraledig med döttrarna Sandra och Nathalie:

Foto: Björn Elgstrand

Anna Larsson