Mjölk skyddar mot astma

Ny studie: Barn som får i sig mjölkfetter varje dag löper mindre risk att drabbas av astma

RELATIONER

En ny studie visar att barn som regelbundet får i sig mjölkprodukter löper mindre risk att utveckla astma.

- Ökningen av astma, eksem och hösnuva i västvärlden kan delvis bero på att vi får i oss mindre mjölkfetter, säger Alet Wijga, ansvarig forskare bakom studien till BBC News Online

Foto: Katrin Jakobsen
Att dricka mer mjölk minskar risken för att drabbas av astma.

Trots att astma till stor del är genetiskt har yttre faktorer som kost stor betydelse menar forskarna.

Nästan 3000 två-åringar ingick i studien som är utförd vid holländska folkhälsoinstitutet. Forskarna upptäckte att de barn som hade ätit smör och druckit standardmjölk dagligen utvecklade astma i mindre utsträckning än andra barn.

Alet Wijga säger att det är vissa komponenter i mjölkfettet som hindrar barnen från att drabbas av astma. Flera experter påstår att det ökande antalet astmafall i dag delvis kan bero på att barn får i sig mindre mjölkfetter.

Vill inte ge kostråd

En annan studie visar att kost med mycket fleromättade fetter, som finns i vissa margariner och vegetabiliska oljor, medför dubbelt så stor risk för barn att utveckla astma.

- Fettet vi äter består av olika fettsyror beroende på om det kommer från fisk, däggdjur eller växter. Förhållandet mellan fetterna påverkar vårt immunsystem. Ökningen av astma, eksem och hösnuva i västvärlden kan bero på att vi får i oss mindre mättade och mer fleromättade fetter, säger Alet Wijga.

Forskarna vill inte rekommendera barn att börja äta en kost med mycket mättade fetter eftersom det är dåligt för hjärtat.

– I framtiden kanske vi kan komma med kostråd som passar vissa åldersgrupper. Nästan all information om hur mättade fetter skadar hälsan kommer från undersökningar på vuxna. Vi vet lite om för- och nackdelarna för barn som inte har börjat skolan än, säger Wijga.

Amning minskar risken

Dr John Harvey från British Thoracic Society säger att det redan är känt att amning minskar risken för att barnen ska drabbas av astma. Men han säger att mer forskning behövs innan man kan ge några exakta kostråd.

- Lagom är nyckelordet. Smör och grädde behöver ingå i en hälsosam och balanserad kost med mycket frukt och grönsaker, säger han.

Studien är publicerad i välrenommerade medicinska tidskriften Thorax.

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM