Rökförbud hemma enda sättet att skydda barnen

Ny studie: Att röka vid fläkten eller i ett annat rum har ingen effekt alls

RELATIONER

Att öppna ett fönster eller röka vid fläkten har ingen effekt. Enda sättet att skydda barnen mot den skadliga cigarettröken är att helt avstå från att röka i hemmet. Det menar brittiska forskare. Hälsoexperter säger att det är viktigt att föräldrar får reda på att de kan skydda sina barn även om de inte kan avstå helt från cigaretterna.

Foto: Katrin Jakobsen
Bara totalförbud på rökning skyddar barnen.

Forskare från Warwickuniversitetet i England intervjuade 314 småbarnsfamiljer där rökning förekom. Föräldrarna tillfrågades om vad de visste om tobakens negativa hälsoeffekter på barnen och vad de gjorde för att minska riskerna. Forskarna mätte sedan nivån kotinin, en biprodukt till nikotin, i barnens urin.

"Oroande"

De flesta föräldrarna kände till att passiv rökning är skadligt och trodde även att barnen kunde skyddas från rök i hemmet. Men inte ens var femte familj hade totalförbud på rökning hemma. De flesta brukade öppna ett fönster, röka vid fläkten eller i ett annat rum än där barnen vistades.

Forskarna upptäckte att bara totalförbud hade en verklig effekt på barnens kotininnivåer. De andra åtgärderna var i princip verkningslösa för att skydda barnen.

- Det är oroande att många använder sig av åtgärder som vi inte vet om de har någon effekt. Det är samma sak som att inte göra någonting alls, säger Nick Spencer, professor i barnhälsa, till BBC News Online.

Forskarna påpekar att de vill bekräfta sina resultat med en större undersökning. Studien är publicerad i British Medical Journal.

Hjälp att sluta röka:

Lotta Zachrisson