Ditt barn blir vad du äter

Ny studie: Mammans kost påverkar fostrets utveckling

RELATIONER

Maten en kvinna äter under graviditeten kan påverka hur barnet ser ut och vad det får för sjukdomar. En ny studie visar att mammans diet kan förändra hur fostret använder sina gener.

Foto: Andreas Lundberg
Maten mamman äter under graviditeten kan påverka barnets gener.

Undersökningen har genomförts på möss och visar att det går att ändra färg på musungars päls genom att ge deras mammor olika slags foder under dräktigheten. Ett forskarteam gav mössen olika mängder av fyra vanliga näringsämnen. Detta påverkade hur fostrets celler tolkade sina gener. De möss som fick vitaminberikad kost födde ungar med brun päls istället för vit. De bruna ungarna hade också mindre anlag för fetma och diabetes än de genetiskt identiska möss vars mammor fått kost utan vitaminer.

Studien genomfördes av dr Randy Jirtle vid Duke University i North Carolina, USA. Han menar att resultatet motsäger ”ju mer desto bättre”-filosofin angående vitaminberikad mat.

– Man brukar säga att det inte finns några negativa konsekvenser, att det inte går att få för mycket. Men det kan finnas en livslång baksida med det här. Vi har än så länge ingen aning om vilka effekterna kan bli, säger han till New Scientist.com.

Nu ska forskarna undersöka om de kan hitta liknande effekter hos människor.

Jenny Lindblom

ARTIKELN HANDLAR OM