Freddy, 2, lär sig brottas på dagis

”Barnen lär sig ta hänsyn och att agera i en grupp”

GER DU DIG Freddy Broman ligger i underläge mot pappa Sonny som tidigare har varit svensk mästare i brottning. Han är med och startar ett brottardagis på kvällstid vars syfte är att väcka barnens intresse för motion. – Brottningen ger också en social träning som vi tror är viktig för barnen, säger han.
RELATIONER

Nu startar landets första öppna förskola med inriktning på brottning.

Inträdeskravet är att barnen ska vara stora nog att kunna gå.

På brottardagiset är det tänkt att barnen ska få utlopp för sin energi.

Domnarvets brottarklubb i Borlänge står bakom idén och i nästa vecka startar de sitt brottardagis på kvällstid.

– Vi kallar det för ett brottardagis men än så länge är det egentligen en öppen förskola. Finns intresset så är vi öppna för att starta ett riktigt dagis i framtiden, säger Sonny Broman som arbetar i föreningen och som själv varit svensk mästare i brottning.

Men det är inte några framtida elitbrottare som är målet med satsningen. Även om det skulle vara en bonus.

– Det handlar inte så mycket om kamp och tävling utan mer om att väcka barnens intresse för att motionera, säger Sonny Broman som även arbetar som gymnastiklärare.

Träna balans

På brottningsdagiset ska barnen få utlopp för sin energi på brottarmattan. De ska få leka och med hjälp av brottningen träna upp balans och koordination.

– Brottningen ger också en social träning som vi tror är viktig för barnen. Kan vi bidra till att de utvecklas och fostras till bra sociala ungdomar så känns det bra, säger Sonny Broman.

På vilket sätt kan brottning bli en social träning?

– Man lär sig att agera i grupp. Vi har etiska regler om ödmjukhet och varsamhet även om sporten är ganska tuff på högre nivå. Barnen lär sig att ta hänsyn och samtidigt får de självförtroende och bättre fysiska förutsättningar i framtiden.

Vad kan en tvååring få ut av brottningen?

– Jag vet vad min grabb på två och ett halvt får ut. Han blir som en kalv på grönbete när han tumlar runt på mattan, säger Sonny Broman.

Karolina Vikingsson