Missbrukar ditt barn internet?

Foto: getty images
nätkontroll. Det är svårt att sluta använda datorer helt. Det gäller att få kontroll över sitt nätanvändande för att komma ur missbruket.
RELATIONER

Allt fler fastnar i nätmissbruk och många är unga.

Oroliga föräldrar försöker få sina barn att dra ned på tiden vid datorn.

Hjälp finns att få på behandlingshem – men den kostar.

I Sverige finns det inga siffror på hur många som fastnat i cyberrymden, men i USA är antalet missbrukare ungefär åtta miljoner.

Översatt till svenska förhållanden skulle det innebära att nästan 40 000 personer är nätmissbrukare.

Många vill ha hjälp

På Folkhälsoinstitutet diskuterar man hur problemet ska angripas, men något konkret har inte gjorts ännu. Under tiden letar förtvivlade föräldrar efter hjälp. Många har pojkar i tonåren som fastnat.

– Vi skulle kunna öppna en hel avdelning bara för nätmissbrukare om vi bara kunde finansiera den, säger Owe Sandberg, psykolog på Kolmårdens behandlingshem för spelmissbrukare, som också behandlar internetmissbrukare.

Pengar till rehabilitering går inte att få från de sociala myndigheterna. Till skillnad från alkohol-, narkotika- och spelmissbrukare har nätmissbrukare ingen lagstadgad rätt till stöd från samhället.

Dyr behandling

Därför har få privatpersoner råd med specialisthjälp. En behandling på Kolmården omfattar fyra månader på internat och kostar ungefär 140 000 kronor. Alternativet är samtalsterapi – tio gånger kostar från 10 000 kronor och uppåt. Någon annan specialisthjälp finns inte i dag.

Behandlingen går ut på att lära sig att kontrollera sitt beteende. Att sluta använda datorer eller internet helt och hållet är omöjligt.

– Till en början kan man begränsa datortiden till mellan klockan 18 och 22 på kvällen, säger Owe Sandberg.

Fler artiklar

TEST: Är ditt barn en nätmissbrukare?

Symptom på nätmissbruk

Anna Björe ([email protected])