”Jag var ute på nätet 14–15 timmar om dagen”

Maria, 37, styrdes helt av sitt missbruk

RELATIONER

När Maria fick bredband gick hennes chattande på nätet helt överstyr. Datorn var uppkopplad från tidig morgon till mitt i natten och styrde fullständigt hennes liv.

Foto: Jonas Bilberg
chattfri. Det var Marias nya jobb som blev vändpunkten för hennes chattberoende.

I dag har Maria, som är 37 år, tagit sig ur internetmissbruket. Vis av skadan håller hon stenhård koll på sina tre barn så att de inte sitter för länge framför datorn. Och hon tittar regelbundet på datorns temporära filer vilka hemsidor de varit inne på.

Vändningen för Maria kom för 2,5 år sedan när hon började på ett nytt jobb. Då insåg hon att hon inte kunde fortsätta leva som hon gjorde.

Datorn på hedersplats

Trots att hon hade familj var det datorn som var viktigast för henne. Den stod på hedersplats i köket och så fort det plingade till av ett nytt meddelande var Maria framme för att läsa av det.

– Jag var uppkopplad 14–15 timmar om dygnet. När jag hade vanligt modem, höll jag det nere till ett par timmar om dagen.

Hon började chatta lite smått när hon studerade och satt och pluggade flera timmar varje kväll. Hon fick vänner på chatten, som hon kunde nå när som helst, men försummade samtidigt sina vänner i verkliga livet.

– Det går väldigt bra att utnyttja chatten efter sina egna behov. Jag pratade med olika människor beroende på om jag var glad eller ledsen. Vissa blev man vän med på riktigt och vi träffades.

Nytt jobb blev räddningen

Men när Maria fick ett nytt jobb och berättade för jobbarkompisarna om sitt chattande fick hon sig en tankeställare. De förstod inte vad hon pratade om och då insåg hon att något var snett.

Tack vare jobbet blev hon fri från missbruket men många av hennes chattkompisar är fortfarande fast i nätet.

– Det är tragiskt. I dag kan jag inte förstå hur jag kunde ödsla så mycket tid på det där, säger hon.

Fler artiklar

Anna Björe