Sommarlov - ett helvete för tusentals barn

Bris: Fler barn än någonsin ringde och mejlade under semestern

RELATIONER

Sommarlovet är en plåga för många barn.

Under juni och juli ringde tusentals till Bris och antalet mejl har ökat kraftigt sedan förra året.

– Barnens kontaktnät försvinner under två, tre månader. Samhället vänder dem ryggen, säger Bris pressekreterare Gunnar Sandelin.

Bris tog emot 8 000 samtal från ledsna barn under semestermånaderna. Men på grund av ett nytt telefonsystem kunde Bris bara besvara en femtedel av alla anrop.

– Med fullständigt öppna växlar skulle vi ha tagit emot 40 000 – 50 000 samtal, säger Gunnar Sandelin på Bris.

Många mejl

Dessutom har antalet mejl ökat med 52 procent jämfört med förra sommaren. I mejl skriver barnen ofta om tyngre problem. Det rör sig om yngre flickor som skär sig eller barn med självmordstankar.

– Jag tror det är en ny grupp som upptäckt att vi finns, säger Gunnar Sandelin.

Känner sig ensamma

Det sommarlov som många barn längtar efter är en fasa för andra. Kontaktnätet plockas bort, skolan stängs och betydelsefulla vuxna i omgivningen åker bort på semester. De största problemen bland barnen är känslan av ensamhet, tunga relationsproblem inom familjen och att de saknar sina vänner. Även flickor med invandrarbakgrund ringer och berättar att de tvingas åka utomlands för att gifta sig mot sin vilja.

Övergreppen ökar

Samtidigt utsätts allt fler barn av misshandel och sexuella övergrepp. Under årets första halvår anmäldes 235 våldtäkter av barn under 15 år, vilket är en ökning med 20 procent jämfört med år 2002. Misshandeln har ökat med 13 procent under samma tidsperiod.

När familjen är ledig tillsammans blossar konflikter ofta upp. Då finns inte heller barnpsykiatri och socialtjänst tillgängligt för barnen.

– Man släpper kontakten med dem. Jag önskar att de inte skulle stänga ner under sommaren och att vanliga medborgare hade civilkurage och brydde sig. Man får inte vända ryggen åt barnen i två, tre månader, säger Gunnar Sandelin.

Hanna Blanksvärd