Så ser du att ditt barn har ätstörningar

Läs chattet med barnpsykiater Ulf Wallin

RELATIONER

Ulf Wallin säger: Hej! Nu är jag här.

Hannt säger: Hur vet man att man har ätstörningar?

Ulf Wallin säger: När tankar kring maten upptar större delen av dagen och tankarna väcker oro och ångest.

Liv säger: Hur kan ett barn få sådana här problem?

Ulf Wallin säger: Vi vet ganska lite om varför man överhuvudtaget drabbas av ätstörningar, kunskapen är begränsad. Det finns både biologiska faktorer och att man har varit med om svåra upplevelser. Det finns inte en förklaring.

Cina säger: Vad ska man göra som mamma, orolig sådan?

Ulf Wallin säger: Då ska man söka råd och ta reda på vad det är. Barn kan krångla med maten utan att det är något allvarligt.

koko säger: Hur ska man agera som förälder om ens barn börjar banta?

Ulf Wallin säger: Det beror på. Är de normalviktiga och är i en ålder när de växer så ska man inte uppmuntra det. Drar de in på fettet kan det hindra växten.

koko säger: Vad är det för ”tecken” som man ska vara uppmärksam på?

Ulf Wallin säger: När det gäller barn ska man kolla om de generellt drar in på maten. Sedan börjar humöret att svika och de drar sig undan från vänner och familj.

Lasse säger: Är det tjejtidningarnas fel eller är det nåt annat?

Ulf Wallin säger: Tjejtidningarna är bara ett uttryck för den kropps- och matfixering som finns i vår kultur. Det är en kultursjuka att vi tänker så mycket på mat och utseende.

Liv säger: Hur kan en psykiater hjälpa?

Ulf Wallin säger: Svår fråga. För det första att göra en utredning och bedömning av hur allvarlig ätstörningen är. Sedan kan vi hjälpa till med att hitta en behandlingsform som passar hela familjen.

Lasse säger: Är inte bantning ett minre problem? Det är väl värre när man tänker på hur tjocka barn det finns. De är ju fler.

Ulf Wallin säger: Det är riktigt att fetman är ett större problem än undervikten. Båda är utslag av hur vi hanterar mat i vår kultur.

Cina säger: Är det föräldarnas fel att barn drabbas av det här?

Ulf Wallin säger: Nej, det är det inte generellt sett. Ibland kan kan föräldrar påverka om de också är fångade i bantning, men ofta är problemet större än så.

koko säger: Hur tror du att det kommer sig att barnbantning har blivit så ”stort”?

Ulf Wallin säger: Det är ett utslag av att bantning överhuvud taget är så stort. Barn hör vuxna tala och tar intryck av det.

Lasse säger: Hur unga är barnen i dag som bantar?

Ulf Wallin säger: I undersökningar har man sett att det är nere i barn i sjuårsåldern. Även yngre har jag hört talas om.

Maria säger: Vad kan man som förälder göra för att ens barn ska känna sig nöjda med sig själva och sina kroppar?

Ulf Wallin säger: Det gäller att bekräfta barnet och säga att de är söta och goda och duger som de är. Undvik kommentarer om att de ser runda ut eller liknande.

Fler artiklar

aftonbladet.se