Fel ryggsäck kan ge ditt barn men för livet

Vi hjälper dig välja rätt inför skolstarten

RELATIONER

Skolstarten närmar sig med stormsteg och det är mycket att tänka på både för stora och små.

Fel skolryggsäck kan göra att ditt barn får ont i ryggen och huvudvärk.

Vi hjälper dig att välja rätt.

Foto: björn lindahl

Kiropraktorn Jan Eric Arnesen har sett konsekvenserna när barnen inte bär på rätt sätt eller har en felkonstruerad ryggsäck.

– Jag behandlar förbluffande många barn som har ont i ryggen. Men ännu fler barn har ont i nacken, vilket ofta leder till att de får huvudvärk, säger Arnesen till norska Verdens Gang.

Testa i affären

– Det största felet många föräldrar gör när de ska köpa en skolryggsäck är att det inte gör på samma sätt som när de köper skor. De tar inte med sig barnet till butiken och provar ryggsäcken. Låt barnet sätta på sig ryggsäcken och stoppa i något tungt så att man ser hur den passar ryggen i praktiken, råder kiropraktorn.

Oavsett om man ska köpa en ryggsäck till en första- eller sjätteklassare, bör man vara uppmärksam på samma saker.

Axelväskor inget för barn

Tänk på att ryggsäcken ska användas till och från skolan, det finns gott om ryggsäckar som fungerar utmärkt i andra sammanhang.

Trenden med att ersätta ryggsäcken med en axelväska är inte bra för barn som växer. Axelväskor ger en asymmetrisk belastning och då de flesta har en ”favoritsida” gör det att kroppen blir utsatt för en stark ensidig belastning som påverkar kroppens utveckling negativt.

Att tänka på när man köper skolryggsäck

Anders Thoresson