Bästa skolväskan – enkel ryggsäck

Billig variant lika bra som dyr avancerad

RELATIONER

Det har sagts förut och det kommer att sägas igen.

Den bästa skolväskan är fortfarande den hederliga gamla ryggan.

Men håll i pånboken – en enkel ryggsäck är lika bra som en avancerad vandrarvariant.

Foto: Andreas Bardell
BÄSTA VALET Emilie Linde kollar på en ryggsäck till skolstarten. Och enligt naprapaten är det också det bästa valet för barnens ryggar. Men den behöver inte vara dyr och avancerad. Sara Starrsjö hjälper till att hitta den perfekta ryggan.

En ryggsäck belastar ryggen jämnt och ger bäraren stor rörlighet.

Därför är ryggan den bästa skolväskan.

– Innan man har vuxit färdigt är det onödigt att belasta ryggen snett under lång tid, till exempel om man har lång väg till skolan, säger naprapat Martin Soudah.

Barn är rörliga och klarar snedbelastning av ryggen på ett helt annat, och bättre, sätt än vuxna. De brukar inte heller bära med sig lika mycket packning.

Utseendet oviktigt

Det gör att det inte spelar så stor roll hur ryggsäcken ser ut. Speciell design, vadderad rygg eller flera remmar med olika inställningar gör varken från eller till, enligt Martin Soudah.

– Man behöver inte välja en ryggsäck med de smalaste läderremmarna, men jag är otroligt liberal vad gäller ryggsäckar för barn.

Mest skadligt för ryggen är väskor med korta handtag.

Sned belastning

– Om man inte kan trä axelremmen över huvudet belastas ryggen på ett dåligt sätt, eftersom man lutar sig åt höger när man bär på vänster sida och tvärtom. Då spänner man sig mer. Men det beror också på vad man ska ta med sig. Ska man bara bära en jojo så är det inte farligt för ryggen med en väska med korta handtag, säger Martin Soudah.

Köpa väska? Tänk på detta

Läs mer:

Emmy Sundqvist