”Var beredd på konflikt – som förälder måste man sätta gränser”

Psykologen Thomas Nilsson från Spelinstitutet chattar om barns nätmissbruk

RELATIONER

Thomas Nilsson säger: Hej jag heter Thomas Nilsson och är psykolog. Ser fram emot era frågor.

muminmamman säger: Är det vanligare att barn fastnar än vuxna? Varför i så fall?

Thomas Nilsson säger: Vi vet faktiskt inte det. Men troligen är det så. Skälet till att barn och unga har lättare att fastna är just att de är unga. De är inte så erfarna och kan inte avgöra vad som är bra och dåligt. De går på känsla, det här är häftigt. De är också ofta utsatta för kamrattryck.

pippi säger: Mina tonåringar blir jättearga när jag försöker säga till dem att surfa mindre. Hur ska man kunna sätta gränser?

Thomas Nilsson säger: Vad som är mycket och lite surfande beror vilka vanor man har i familjen, det kan variera. Jag tycker att ju yngre barnen är, desto mindre tid ska de vara framför datorn. Barn vill ofta göra det som är roligt, som förälder måste man sätta gränser. Sätter man en gräns måste man kunna hålla den. Du kanske får se till att barnen har andra aktiviteter att göra istället, och stå ut med att de är arga. Du måste vara tillgänglig för barnen, det blir ju ofta diskussioner. Var beredd på konflikten.

gumman säger: Hej! MIna barn håller på jättemycket med internet. Men när vet man att gränsen är nådd. När blir det ett missbruk?

Thomas Nilsson säger: Man märker det genom olika tecken: 1 Det blir mer och mer tid. 2 De vill ofta vara ifred framför datorn, utan föräldrar, de vill ha datorn på avskilda platser tex sovrummet. 3 De slår på datorn så fort de vaknar eller kommer hem från skolan. Gör inga andra aktiviteter än datorn. 5 De har kanske svårt att komma upp på morgonen. Sitter uppe på nätterna. 6 Betygen i skolan blir ofta sämre. 7 De blir arga när man försöker prata med dem, och ber dem sitta mindre framför datorn.

hasse säger: Vad kan nätmissbruk leda till? Är det verkligen så farligt?

Thomas Nilsson säger: Det är svårt att svara på. Vi vet för lite. Som psykolog möter jag drabbade människor, som verkligen har problem. Det leder ofta till att man missköter andra saker, tex arbete, studier. Det kan leda till skilsmässa, för vuxna. Med unga är en vanlig konsekvens nu efter sommarlovet att barnen inte kommer tillbaka till skolan. De har suttitt uppe på nätterna hela sommaren och kan inte vända dygnsrytmen.Barnen blir helt uppslukade av en fantasivärld, får allt svårare att relatera till verkliga människor.

Nicklas säger: Vad är det för skillnad om ett barn väljer att sitta framför datorn än att glo på tv? Datorn är ju oerhört lärorik när det gäller engelska osv.

Thomas Nilsson säger: Skillnaden är att som förälder vet du vad som visas på tv, du kan ha kontroll över vad barnet ser på. På internet har föräldern inte den blekaste aning om vad barnen utsätts för. Det är ingen kontroll, få regler. Barnen surfar, och kan bli passiva mottagare till budskap du inte vill att de ska ha. Internet är interaktivt, och anonymt, du vet inte vem dina barn chattar med på internet. Kan dölja många svarta sidor, tex pedofili.

Ingulf säger: varför tror du att ett missbruk av internet uppstår?

Thomas Nilsson säger: ABF, betyder Anonymt Bekvämt Flykt. Du behöver inte visa upp dig, det finns i ditt hem, alltid tillgängligt, aktivitet som kan ersätta andra jobbiga saker tex depression. Det är denna kombination som är livsfarlig, den gör att man fastnar. Det gäller inte alla, men vissa perioder när man mår dåligt är man extra känslig.

y säger: När ligger man i riskzonen för missbruk? Jag brukar spela för 20-50 kr varje gång jag är på krogen på jackvegas maskin, bara för skojs skull. Det blir alltså 1-3 gånger i månaden. Vad bör jag vara uppmärksam på, samt akta mig för?

Thomas Nilsson säger: Några klassiska tips som gäller både spel och internet: Begränsa antalet gånger du är på nätet eller spelar.Begränsa tiden du lägger ner. Bestäm hur många gånger och hur länge du ska göra det. Ställ en äggklocka nära datorn, så att du har koll på tiden. På krogen, ta bara med de pengar du är beredd att spela bort.

Romarinho säger: Hur pass mycket tror du fast uppkoppling påverkar internetberoendet?

Thomas Nilsson säger: Intressant fråga, vi vet inte än, men jag är övertygad om att tillgänglighet av alkohol, narkotika, spel etc är den absolut avgörande faktorn för hur många som får problem. Jag tror, ang internet, att bredband, förutom alla positiva saker, även kommer att få allt fler negativa konsekvenser. Jag har mött många som beskriver att när de fick fast uppkoppling så ökade deras användning.

Ingulf säger: skall man som förälder säga helt stopp och dra ut strömkabeln till datorn om man misstänker att ens barn missbrukar datorn/internet?

Thomas Nilsson säger: Ingulf. Ja, dra ut datorn temporärt. Prata med ditt barn om din oro. Ett totalförbud är nog inte möjligt, men dra ur pluggen så att du får en chans att prata med barnet. Det kan bli konflikter, så se till att du verkligen har tid att diskutera med barnet. Försök att inte skuldbelägga barnet, berätta hur du upplever att det är när ditt barn sitter för mkt framför datorn.

Counter-Strike säger: Är det farligt att sitta FÖR länge vid datorn`?

Thomas Nilsson säger: Om du menar vid varje ensklit tillfälle, så är det olika för olika personer. Någon enstaka gång har ingen betydelse. Men sitter man FÖR länge, varje dag kan det vara farligt. Du går upp i vikt, muskler förslappas, du isolerar dig, färre verkliga kontakter.

mari säger: Hur gör jag för att få bättre kontroll, jag fastnar alltid för länge framför datorn?

Thomas Nilsson säger: Det ”svarta hålet” är ett vanligt fenomen, att man sitter för länge. Mitt tips är att du skaffar en bra klocka som piper högt och länge, som du måste slå av. Ställ in den på en tidsgräns, och så långt bort att du måste resa dig upp och slå av den. Du kan också göra en lista över roliga saker du missar att göra när du sitter framför datron.Lägg den på tangentbordet.Gör sakerna istället.

Monica säger: Min man tycker det år helt okej att hans tonårsson sitter vid datorn hela sin vakna tid. Han blir arg på mig när jag vill begränsa datatiden. Vad kan jag göra?

Thomas Nilsson säger: Du ska försöka informera din man om de negativa sidorna som finns med ett sånt stort dataanvändande. Aftonbladet/hälsa har haft många bra artiklar i ämnet. Det är viktigt att ni båda är överens, annars är det svårt att få sonen att ändra sig. Detta är en typisk konflikt, att männen tycker att datorn är bra och mammorna oroas över att barnen isolerar sig. Till pappan: datorn är ett komplement, det är INTE livet. Barn ska leka.