”Vi har inte resurser så att det räcker”

Läs chatten med Maria Rådlund, BRIS

RELATIONER

Maria Rådlund säger: Hej, nu är jag här och chatten kan börja!

sara säger: Har ni på Bris märkt att det kryper ner i åldrarna? Vad tror du att det beror på?

Maria Rådlund säger: De flesta som kontaktar BRIS är tonåringar, men visst har vi samtal även från yngre.

Larsa säger: Enligt rapporten är flickor mycket mer arga än vad vi vuxna tror och ser. Är vi för dåliga på att uppmärksamma tjejer? Hur ska vi göra för att bli bättre?

Maria Rådlund säger: Det är viktigt att ta sig tid att fråga sina barn hur de mår. Jag tror att både tjejer och killar kan känna sig arga och frustrerade. Att vara intresserad och fråga är bra.

bibbi säger: Vad ska man göra om ens barn säger att det vore bättre om det inte fanns?

Maria Rådlund säger: Man ska inte vara rädd för att prata om sådant här. Ett barn måste få känna att det är okej att uttrycka hur det känns. Sedan är det viktigt att prata om det och visa att man är värdefull och viktig.

Trygghet säger: Hej! Jag har en 9-åring som inte mår bra. Vi är separerade sedan 2,5 år med mycket bråk, nya förhållanden, vårdnadstvist och så vidare. När barnet kom hem efter besök hos pappan i julas så kom en sorgsen kommentar ”varför ska jag finnas till för”. Pappan sviker löften hela tiden, brister i kontakt och ansvar. Vad kan man göra för att hjälpa sitt barn, utan att vara elak gentemot barnets pappa. Hur mycket skall barn orka med?

Maria Rådlund säger: Jag tror att barn kan vara flexibla och kan ta förändringar, som till exempel vid skilsmässa. Viktigt är att försöka hålla sams. Barn oroar sig för att föräldrar ska bråka. Var öppen och prata. Låt barnet få vara med i allt det nya som man planerar och berätta att det inte är barnets fel att man skiljer sig.

SofiaLa säger: Om man inte trivs hemma och är deprimerad pga av det, vad ska man göra då?

Maria Rådlund säger: Prata med någon. berätta hur man har det. Hitta någon man litar på och säg hur det är. Det finns hjälp och stöd att få att förbättra situationen. Skolkuratorn är en bra person.

MZ säger: Jag mår inte bra på grund av min övervikt och för att jag inte ser lika bra ut som andra, vart ska man vända sig då? Det är skitjobbigt...vad ska jag göra?

Maria Rådlund säger: Det är jobbigt att känna så...ofta jämför man sig med andra. Är man orolig för sin vikt och behöver hjälp kan skolsköterskan vara en bra person att prata med. Oftast tror man att man är mer överviktig än vad man faktiskt är.

m säger: Vad får egentligen lärare lära sig om att ”tackla” mobbning och dylikt? Jag har mött lärare som tycker att deras uppgift enbart är att undervisa och verkligen struntat i allt ”runtomkring” som också hör till barnens värld!

Maria Rådlund säger: Varje skola ska ha en handlingsplan. All personal på en skola är skyldiga att arbeta för att minska mobbning.

Frida211 säger: Hej! Jag är en flicka på 12 år och jag skulle vilja prata med nån!

Maria Rådlund säger: Du kan antingen mejla eller ringa till till exempel BRIS, 0200-230 230 eller via BRIS.se Du kan vara anonym om du vill. Finns det någon du litar på i din omgivning – kompis, föräldrar eller någon annan – så försök också prata med dem.

Monika säger: Hej Jag har en dotter som fyllt 10 år och väldigt mycket av det ni skriver stämmer in på henne. Hon har en massa tvångstankar, hon tror att hon ska kunna göra någon sjuk om hon inte är riktigt ren. Till saken hör att vi är skilda och har växelvis boende. Nu vägrar hon sova hos pappa. Hon säger att orsaken är att hon vill inte lämna mig och att pappa bara skäller på henne, är pappa ledsen är det hennes fel för hon inte vill bo där. Vad ska jag göra?.

Maria Rådlund säger: Jag tycker du ska kontakta en kurator eller psykolog och få hjälp och stöd där, hur du på bästa sätt kan hjälpa din dotter igenom det här.

lily säger: Hej! Min dotter, 11 år, är jättedeppig och trött och hängig. Vad kan jag göra för att nå fram till henne?

Maria Rådlund säger: Försök tala med henne när du ser att hon är lugn och trygg. Kanske när ni gör något roligt tillsammans. Säg att du sett att hon inte verkar må bra och att du finns där för att lyssna. Ofta är det jätteviktigt att få prata utan att bli avbruten. Vi vuxna vill gärna fixa problemen snabbt, men man måste ta sig tid att lyssna först.

Hurra säger: Hej Maria. Ville bara säga att ni gör ett hejdundrande jobb och att jag är mycket imponerad av folk som ger så mycket tid för att hjälpa och stödja andra. Hur stöder vi er på bästa sätt?

Maria Rådlund säger: Tack, BRIS kan man stödja med bidrag, på BRIS.se kan du läsa hur. BRIS behöver även folk som ställer upp ideellt med att hjälpa till med att prata och mejla med barn. Om det kan du läsa på hemsidan.

maja säger: Vad är det för tecken man ska vara uppmärksam på som anhörig?

Maria Rådlund säger: Jag tycker det är viktigt att man alltid föröker vara uppmärksam och beredd på att lyssna och fråga. Alla barn har perioder när man mår lite sämre. Har det pågått lång tid och man märker att ens barn är ledsen ofta, länge eller att barnet blir tyst och inneslutet, då är det viktigt att uppmärksamma detta.

maja säger: Varför är det just 9-åringar som mår dåligt?

Maria Rådlund säger: Mycket händer i den åldern, inte minst med barnet självt. Man börjar se omvärlden med andra ögon och börjar också förså saker på ett nytt sätt. Det kan bli både omtumlande och skakigt då.

Tobias säger: Jag är pappa och har jättesvårt för att prata med min dotter. Jag är rädd att göra saker och ting ännu värre. Hur gör jag?

Maria Rådlund säger: Att visa sig intresserad och vilja prata med sitt barn kan aldrig vara fel. Försök igen, kanske kan det vara lättare att prata om svåra saker under tiden man gör någon aktivitet tillsammans. Prova dig fram och säg hur du känner till din dotter.

Tobias säger: Mår tjejerna sämre än killar?

Maria Rådlund säger: Svår fråga, på BRIS har vi mest flickor som ringer och mejlar, men jag tror inte det betyder att det bara är flickor som mår dåligt.

MZ säger: Finns det många som busringer?

Maria Rådlund säger: Många barn vill testa vuxenvärlden, kanske se om vi orkar med det som de egentligen vill berätta. Så ja, det är många som ringer och testar BRIS.

Frida211 säger: Jag har mailat till er, men när svarar ni? Jag behöver verkligen prata med nån.

Maria Rådlund säger: Mejlsvaret kan dröja ett par dagar. Du kan ringa till BRIS 0200-230 230.

Nettan säger: Hej! Jag har en son på 9 år och som tycker att han är värdelös, ingen tycker om honom, det är bättre att inte finnas med mera. Jag försöker tala om för honom för honom att han är bra, att vi älskar honom. Men han går inte att resonera om det med. Han har bestämt sig för att han är sämst i hela världen. Vad ska man som förälder göra för att stärka honom?

Maria Rådlund säger: Fortsätta med det ni gör. Ibland måste saker få ta tid. Kanske kan ni tillsammans med honom komma fram till något som skulle göra att han kände sig bra på något.

Vurren säger: Kan en lillebror göra något om storasyster verkar lite konstig. Hon är 16 men verkar inte må så bra.

Maria Rådlund säger: Vet era föräldrar om det? Prata med dem, försök få dem att se att din syster inte mår bra.

Käär säger: Varför har ni så konstiga öppettider?

Maria Rådlund säger: Vi önskar att vi kunde hålla öppet dygnet runt, men vi har inte resurser till det. Mejlen kan du alltid skriva till. Gå in på vr hemsida: BRIS.se.

m säger: Psykologhjälp sa du...för en 11åring som deppar. Kan väl få henne att känna sig utpekad och "konstig" i stället?

Maria Rådlund säger: Det finns såklart deppighet som hör till den normala utvecklingen. Kanske är det precis så för ert barn, men i de fall man märker att ingenting blir bättre tycker jag att det är bra att ta hjälp utifrån. Att behöva stöd innebär inte att man är konstig.

Kamilla säger: Hej! Min kompis är anorektiker, men hon vågar inte göra nåt. Det gör mig ont att se henne svälta. Vad skulle jag kunna göra för henne som kompis?

Maria Rådlund säger: Som kompis är du ett jätteviktigt stöd, men hon behöver också hjälp av vuxna för sina ätstörningar. Tipsa henne om ungdomsmottagningen

liten säger: Jag har nyss blivit dumpad av min tjej. Vi har varit ihop i 2 år. Jag vill inte leva längre. Kan någon på BRIS hjälpa med sådant?

Maria Rådlund säger: Till BRIS kan du mejla eller ringa om allt möjligt. Har något jobbigt hänt i ens liv är det viktigt att få prata med någon om det.

Trygghet säger: Hålla sams? Men när vi inte ens kan prata med varann utan att bli osams? Jag får hela tiden ta smällen över att pappan sviker, och barnet blir trotsigare mot mig... Kan man undvika det. Har någon tips?

Maria Rådlund säger: Att ha samtal med en tredje person närvarande är ett bra sätt ibland. Socialtjänsten bistår med att ha samarbetssamtal.

Vurren säger: Upplever ni att barnen som hör av sig också får hjälp? Vad säger ni till dom?

Maria Rådlund säger: Ibland ringer eller mejlar barn och berättar att det blivit bättre, att det har ordnat sig. Det är roligt att få höra det. Oftast finns det mer möjligheter än man kanske trodde bland de närmsta man har omkring sig. Bara någon får veta hur man har det.

Maria Rådlund säger: Hej och tack för chatten. BRIS har en stödtelefon för uuxna - om barn. 077-150 50 50, har öppet varje vardag mellan 11-13. För barn finns vår hjälptelefon 0200-230 230, eller BRIS-Mejlen via BRIS.se.

Fler artiklar

ARTIKELN HANDLAR OM