Barn – het trend för kändisarna

… och vi andra föder också fler

1 av 2 | Foto: Karin Törnblom
NÖJER SIG INTE MED EN Programledaren Hannah Widell tänker skaffa fler barn. ”Vill man ha en stor familj, som jag, kan man inte planera för länge.”
RELATIONER

Det föds allt fler barn i Sverige och kända svenskar drar sitt strå till stacken för att öka nativiteten.

Trenden vände förra året och den håller i sig. Svenska kvinnor föder allt fler barn. I år har hittills antalet födda överstigit antalet döda med 3 025 personer, vilket är en ökning med 2 procent jämfört med samma period förra året.

Och kända svenskar utgör inget undantag från den här trenden, tvärtom.

Charlotte Nilsson, Tess Markel i Alcazar, Björn Borg, Izabella Scorupco ? listan kan göras lång på de kändisar som precis fått eller ska få barn.

Vill ha stor familj

En av dem som går i väntans tider är Hannah Widell, 28, känd bland annat som programledare på TV3. Om två veckor är det dags för Hannah att föda sitt första barn:

– Många i min omgivning skaffar barn nu och jag tror att det beror på att de är runt 30. Jag tillhör en generation som gärna vill kontrollera och planera och göra allt rätt. Men vill man ha en stor familj, som jag, så kan man inte planera för länge för då blir det kanske inga barn.

Hannah ska vara hemma ett tag när barnet är fött, men inte för länge:

– Jag själv är uppvuxen i en familj där mina föräldrar gjorde sina egna grejer. Finns bara trygghet, stabilitet och kärlek är det ingen fara.

Bra tidpunkt

Även skidskytten Magdalena Forsberg, 36, ska snart bli mamma för första gången:

– I mitten av december är det dags. Anledningen till att vi skaffar barn nu är att jag slutat med träningen så det känns som en bra tidpunkt, det har inte något med Göran Perssons uppmaningar att göra, haha.

Ilija Batin, departementsråd och ordförande i arbetsgruppen för befolkningsökning, tror att vi kommer att få se ett kraftigt ökat barnafödande framöver:

– Sysselsättningen har ökat stadigt sedan 1998. Samtidigt har nivån återställts i föräldraförsäkringen, barnbidraget höjts och maxtaxan införts. Alla de här faktorerna påverkar barnafödandet och nu börjar vi se effekterna av det.

De har fått barn:

Foto: Börje Thuresson

Anna Lindström