Gravida – gå till tandläkaren!

Ny studie: tandvård minskar risken för tidig födsel

RELATIONER

Är du gravid? Då ska du gå till tandläkaren och slipa bort tandsten och rensa rotkanalerna. Forskare har nämligen visat att vanlig tandvård minskar risken för prematur födsel med 84 procent.

I Sverige föds drygt fyra procent av alla barn i förtid. Men en ny studie visar att vanlig enkel tandvård kan minska risken att gravida föder förtidigt.

Det är redan känt att om en gravid kvinna har en tandköttsinfektion ökar risken för att barnet föds för tidigt. Infektionen i munnen gör att kroppen producerar olika kemiska ämnen (bland annat prostaglandin) som i sin tur kan sätta i gång förlossningen i förtid.

”Gå till tandläkaren!”

En studie, publicerad i Journal of Periodontology visar nu att vanlig enkel tandvård kraftigt minskar risken för tidig födsel. Forskarna har upptäckt att gravida kvinnor som fått tänderna rengjorda från plack, tandsten och bakterier inte har lika hög frekvens av prematur födsel som kvinnor som inte fått behandlingen. Forskarna bakom rapporten uppmanar alla kvinnor som planerar att bli gravida eller redan är det att gå till tandläkaren.

– Är man redan gravid och upptäcker att man har en tandsjukdom, är det bäst att behandla den mellan tredje och sjätte månaden, säger Marjorie Jeffcoat från University of Alabama till BBC News online.

De flesta överlever

Jenny Lindblom