Jenny mobbades – genom datorn

RELATIONER

Det senaste halvåret har mer än 1.500 mobbade barn ringt till Bris.

Många har utsatts för mobbning på nätet och i sms.

– Mobbning på internet har blivit vanligare och vanligare, säger Caroline Stiernstedt, på stiftelsen Friends, som just nu genomför en stor studie om nätmobbning.

Foto: JOEY ABRAYTYTE
SLUTADE KOLLA MEJLEN Jenny visste aldrig vilka glåpord eller hot som skulle möta henne på mejlen eller chatten. Till slut ville hon inte gå in och kolla sin egen mejl. – Det är ingen idé att svara tillbaka heller, säger Jenny. (Bilden är ett montage.)

För några år sedan var nätmobbarna ofta anonyma och okända för den som blev utsatt. Trakasserier ägde rum på chattar eller andra ställen där den utsatta också var anonym för mobbarna.

Men nu börjar den virtuella mobbningen att bli mer och mer personlig.

Det visar den undersökning som Aftonbladet tagit del av om mobbning på internet och via sms som Friends håller på att sammanställa tillsammans med den digitala mötesplatsen Lunarstorm.

Hot och trakasserier

Det handlar ofta om inlägg i gästböcker på den egna hemsidan, eller meddelanden på interna mejllistor, där deltagarna är kända för varandra.

– Vår undersökning tyder på att de som mobbar någon på internet eller i mejl också mobbar på skolgården eller fotbollsträningen, säger Richard Ericsson.

Mobbarna är både tjejer och killar.

De skickar meddelanden med hotfullt eller trakasserande innehåll.

– Mobbningen är sådant som den mobbade upplever som obehagligt: allt från hur du är eller ser ut till att bli kallad olika saker. Hora är tyvärr ett ord som fler och fler använder, men det finns alla möjliga ord, säger Caroline Stiernstedt.

De vet vem mobbaren är

Många av barnen som ringer till Bris och berättar att de blir utsatta för nätmobbning vet vem mobbaren är.

– De blir samtidigt mobbade i skolan och på nätet. Språket är likadant, säger AnnCha Lagerman, mobbningsexpert på Bris, Barnens rätt i samhället.

Barn har berättat att de:

– Vår statistik tyder på att ungefär fyra av tio barn och ungdomar någon gång upplevt mobbning eller kränkningar i skolan, och jag skulle tro att det är samma andel som blivit mobbade på internet, säger Caroline Stiernstedt.

Det är en betydligt högre siffra än statistik från Skolverket, som säger att fyra procent någon gång utsatts för mobbning.

– Det tror jag beror på att svaren i vår undersökning är mer ärliga, eftersom man sitter i trygghet hemma framför sin dator och svarar, säger Caroline Stiernstedt.

Dagens mobbare finns inte bara på skolgården. De finns i mobilen, i mejlen och på nätets chattar. Ett av offren är Jenny, 13, som fick hatmejl i datorn varje dag. Aftonbladet berättar i två dagar om den nya virtuella mobbningen. – Skolmobbningen söker nu andra vägar som sms och chatt, säger Lunarstorms chefredaktör Richard Ericsson.

Emmy Sundqvist