"När det var som värst vågade jag inte gå till skolan"

RELATIONER

”Vi ska mörda dig.”

”Din jävla hora.”

Det är något av det som Jenny, 13, fått höra via chatt och mejl.

–När det var som värst vågade jag inte gå till skolan, berättar hon.

Jenny gick bara i sexan när hon utsattes för mobbning via chatt och mejl i flera perioder.

–Hela det året blev egentligen förstört. Jag grät ofta när jag skulle till skolan och kände mig sjuk. Jag fick ont i magen, berättar Jenny.

Hon visste hela tiden vilka plågoandarna var. Orsakerna till trakasserierna var många: några tyckte hon var för kaxig, att hon hade ”fel” kompisar, en annan gång gällde det en kille. På chatten och mejlen kom meddelanden om att hon var ful, en hora, en jävla fittunge. Att hon skulle misshandlas, att hon inte borde komma till skolan.

”Mår inte så bra”

–Från början blev jag mest arg. Men man mår inte särskilt bra när man får se sånt här. Man blir ledsen även om man har kompisar och så.

Ett tag fick hon mejl med trakasserier varje dag. Hon ville inte ens läsa dem, utan berättade för sin pappa. Pappan blev mycket upprörd. Skolan kopplades in, och även socialen vid ett tillfälle. Men Jenny tycker inte att lärarna förstod hur hemskt det kändes.

–De tycker att mobbning mer är om någon får huvudet nedtryckt i toalettstolen. De tyckte att ”det är klart du ska komma till skolan” och tror att det är normalt bland unga att kalla varandra hora.

Enligt Jennys erfarenhet är det oftare tjejer som mobbar genom mejl eller chatt. Hon tror att mycket handlar om avundsjuka. Hon har svarat emot ibland, men märkt att det bara blir värre.

Varför tror du att de skriver i stället för att säga något?

–De sitter nog hemma flera stycken ihop, och känner sig trygga framför datorn. De retar upp sig ihop.

Hot om misshandel

Var går gränsen för vad man kan skriva tycker du?

–Det är rätt vanligt med vissa ord, som idiot. Men ”hora” är på gränsen tycker jag. Och att bli hotad med misshandel är inget man ska behöva acceptera.

Jenny tycker hon har blivit bättre på att strunta i folk som inte gillar henne.

– De får tycka vad de vill. Det kan inte bli värre än vad det var då.

Cecilia Gustavsson